piątek, 9 maja 2014

Ciasteczka mleczne z białą czekoladą




Kolejne ciasteczka do degustacji, szybkie w przygotowaniu i szybko znikają :)
Smak mleczny z dodatkiem białej czekolady.
Miła odmiana....



Składniki na około 30 ciasteczek:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 125 g posiekanej białej czekolady


Masło utrzeć razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w oddzielnej misce i po woli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując (ważne aby dodawać je po woli aby masa się nie zwarzyła). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Następnie dodać mleko w proszku i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Na koniec dodać kawałki białej czekolady i dobrze całość wymieszać.

Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległościach od siebie bo będą nieco rosły. Lekko spłaszczać dłonią.

Piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Studzić na kratce.

Smacznego.


2 komentarze:

  1. tak, z biała czekoladą - to musi być dobre.
    Pytanie tylko czy będzie co studzić :)

    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ....a ja właśnie wstawiając ten przepis cały czas myślałam, że powinnam dodać "...z białą czekoladą", w końcu dla jej wielbicieli to ważny składnik, wiem coś o tym..... baaardzo ważny....
      I rzeczywiście najsmaczniejsze są świeże, jeszcze lekko ciepłe jak czekolada ma taką lekką konsystencję....

      Usuń