piątek, 2 maja 2014

Grecki chleb pszenny



Zdecydowanie ten chleb należny do jednego z naszych bardziej ulubionych.
...zwłaszcza dodatek czarnuszki...
...niesamowite jaki nadaje smak pieczywu... 
Jakbyście piekli chleb, jakikolwiek, polecam dodanie.

Ten bochen powinien starczyć nam na 2 dni.
Rośnie dość duży dlatego piekę go w garnku rzymskim, bo nie mam takiej blachy.
Chleby w garnku rzymskim także wychodzą baardzo dobre, mają niesamowicie chrupiącą skórkę.

Niestety przygotowanie jego jest dość czasochłonne i nie to, że potrzebuje dużo naszej pracy, ale potrzebuje dużo czasu aby mógł wyrosnąć taki ładny.

A szykuje się go tak:




Dzień wcześniej, na wieczór, przygotuj zaczyn.

Składniki na zaczyn:
  • 20 g zakwasu (ja dodaję żytniego) 
  • 70 g mąki chlebowej pszennej
  • 40 g wody
Składniki na zaczyn wymieszaj w misce, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 8-12 godzin.


Składniki na ciasto chlebowe:
  • 300 g wody
  • 10 g soli
  • 15 g cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 440 g mąki pszennej chlebowej
  • 130 g zaczynu (przygotowanego dzień wcześniej)
  • Opcjonalnie: 2 łyżki ziarna które lubicie, u mnie czarnuszka, świetnie pasuje do tego chleba.


W dniu wypieku wodę wymieszać z mąką i pozostawić na 20 minut. Zaczyn rozdrobnić i dodać do ciasta. Wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, powoli dodawać cukier, sól i oliwę oraz ziarna, jeśli dodajecie, i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przy wyrabianiu mikserem odrywa się od ścianek miski, ale przykleja się lekko do dna. Jest miękkie, gładkie i elastyczne. Włożyć do miski wysmarowanej olejem, obrócić.  Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny, w międzyczasie można je 1 lub 2 razy w równych odstępach czasowych odgazować i krotko zagnieść, tzn. rozpłaszczyć i rozciągnąć na lekko wysypanym mąką blacie, a potem założyć brzegi ciasta na siebie. Tak zawiniętą paczuszkę wkładać za każdym razem z powrotem do miski. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie.

^^^^^^^^^^^^^

Jeśli przygotowujesz chleb w maszynie do chleba, wrzuć do niej wszystkie składniki w kolejności podanej powyżej. Włącz maszynę na wyrabianie i wyrastanie chleba (u mnie 1h 15minut). Po tym czasie wyjmij ciasto z maszyny, złóż je aby odgazować i przełóż do miski wysmarowanej olejem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5-2h godzin, składając je jeszcze jednokrotnie w tym czasie. 


^^^^^^^^^^^^^^

Po wyrośnięciu przełożyć ciasto do formy wysmarowanej olejem i wysypanej płatkami owsianymi. Formę przykryć szczelnie folią lub włożyć do torby foliowej aby nie wyschło i odstawić na ok. 4-5 godzin, aż zwiększy swoją objętość nawet trzykrotnie.
Piekarnik nagrzać do temp 200° C, wierzch bochenka posmarować olejem i wsunąć do piekarnika na środkową półkę. Piec ok. 35 do 40 minut.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz