Pewnego dnia umówiłam się z koleżanką w pewnym bistro & cafe.
Ponieważ pora była obiadowa zamówiłam podobne danie i tak mi zasmakowało że postanowiłam odtworzyć w domu!
Oczywiście zdobycie czarnej soczewicy nie należało do łatwych, pozostało mi zamówienie przez internet, ale jak tylko przyszło to już na drugi dzień danie stało na stole!
Jest baaardzo smaczne!
Żółte curry nie jest tak ostre jak czerwone, więc danie jest zdecydowane ale nie mocno palące!
Polecam, bo bardzo smaczne, inne niż wszystkie i proste i szybkie w wykonaniu :)
Składniki dla 2 osób:
- 1 polędwica z indyka (około 400 g), może też być filet z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 por (tylko biała część)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1,5 cm kawałek świeżego imbiru
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 cukinii
- 2 łyżeczki żółtej pasty curry
- 300 ml mleka kokosowego
- natka kolendry (ewentualnie pietruszki)
- Czarna soczewica (0,5 szklanki)
Polędwicę z indyka myjemy, suszymy i kroimy na niewielką kostkę, delikatnie solimy i pieprzymy i odkładamy na bok.
Zaczynamy gotować soczewicę gdyż gotuje się około 25 minut. Gotujemy ją w proporcji 1:2, wcześniej płuczemy zimną wodą na sitku. Solimy pod koniec gotowania. Jeśli soczewica nie wchłonie całej wody po ugotowaniu odcedzamy na sitku.
Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w półplasterki, pora kroimy w plasterki. Patelnie rozgrzewamy z oliwą, dodajemy cebulę, pora, starty imbir i czosnek. Dusimy na niewielkim ogniu do zeszklenia.
Paprykę oraz cukinię kroimy w cienkie paski, dodajemy na patelnię, mieszamy wszystko razem i dalej dusimy.
Następnie dodajemy kawałki indyka, mieszamy, zwiększamy nieco ogień i smażymy do momentu, aż wszystkie kawałki będą usmażone, wówczas dodajemy pastę curry, mieszamy i przesmażamy przez chwilkę.
Następnie dodajemy mleko kokosowe i dusimy razem do zredukowania sosu. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę kolendry/pietruszki i mieszamy.
Po przygotowaniu curry wykładamy na środek talerz a w koło wykładamy czarną soczewicę.
Podajemy od razu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz