niedziela, 4 maja 2014

Szparagi z polędwiczkami



Zdaje się, że już pisałam, że bardzo lubimy szparagi i jak tylko się pojawią korzystamy z ich obecności jak tylko się da...

...miał być grill ze znajomymi, ale pogoda ewidentnie nie sprzyjała, więc trzeba było przygotować coś w zamian....

Postanowiłam zatem podać nasze ulubione danie ze szparagami...
Jest proste i szybkie w wykonaniu a smak....
...hmmm spróbujcie sami :)



Składniki dla 4 osób:
  • 1 pęczek zielonych szparag (500 g)
  • 1 polędwiczka wieprzowa (około 450 g)
  • 100 g szynki parmeńskiej lub podobnej
  • 200 g sera camember
  • oliwa
  • sól, pieprz

Zagotować wodę w większym garnku.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Wrzucić na wrzątek i gotować 2 minuty, wyjąć i od razu opłukać zimną wodą.

Polędwice umyć, odciąć białe włókna. Pokroić na 1,5cm plastry, rozbić, posolić i popieprzyć.

Na jeden plasterek polędwicy kłaść 2-3 szparagi, na nie plasterek sera camember. Złożyć polędwicę do środka, tak aby łączyła się na serze. Owinąć plasterkiem szynki.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym obok siebie.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

Przed włożeniem do piekarnika posmarować szparagi i szynkę oliwą.
Piec 15 minut.

Podawać z młodymi ziemniakami, gotowanymi lub pieczonymi oraz sałatą z rzodkiewką i śmietaną.

Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz