niedziela, 11 maja 2014

Wafle do lodów



...zgodnie z obietnicą... wracam w temacie lodów...
...ale zanim do samego sedna najpierw dodatek do nich... wbrew pozorom bardzo ważny...
A więc ten drugi zakupiony gadżet to... waflownica :)
i zanim ukręciłam pierwsze lody przygotowałam dla nich pojemniczki :)
I powiem Wam że nigdy (baa, nawet kilka tygodni temu) nie przypuszczałam że będę robić sama wafelki lub miseczki do lodów :)



Składniki na około 11 sztuk:

  • 2 białka z dużych jajek (ja dałam 3 ze średnich)
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki mąki
  • 70 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Do naczynia wbić białka, dodać kremówkę i dokładnie wymieszać.
Następnie dodać cukier, szczyptę soli i ekstrakt waniliowy, wymieszać. Dodać roztopione masło i mąkę. Wymieszać do połączenia składników i pozbycia się grudek.

Rozgrzać waflownicę i wypiekać wafelki według instrukcji producenta: najczęściej nakładać pełną łyżkę na środek waflownicy i ją zamknąć, piec wafle około 2-3 minut do złotego koloru.

Wyjąc gorący wafel i formować:
Rożki - poprze nawinięcie na specjalny stożek, lekko dociskając, pozostawić na nim do ostudzenia, zdjąć delikatnie.
Miseczki - włożyć placek do miseczki i przycisnąć na środku szklanką, miseczka sama się uformuje, poczekać do wystudzenia.






Smacznego.











1 komentarz:

  1. Gdzie można kupić takie wafle do lodów? Zaopatrywałaś się w jakimś sieciowym hipermarkecie czy może przez internet.

    OdpowiedzUsuń