środa, 18 stycznia 2017

Szarlotka piernikowa



Szarlotka grzechu warta!
...zresztą jak większość szarlotek :)
Zdecydowanie jest to ciasto które mi przypomina smaki dzieciństwa, ale jest też ciastem zawsze miło witanym w naszym domu!
Natalia zapytana "Jakie ciasto mam zrobić?" w 99% odpowie: "Szarlotkę mamusiu, ja kocham szarlotki"

No więc na jej urodziny, obok sernika i tortu pojawiła, się właśnie szarlotka, taka jeszcze nawiązująca dopiero co do minionych Świat :)

Szarlotka z bakaliami i dodatkiem przyprawy do pierników, myślę że śmiało może pojawić się na stole nie tylko w Święta :)


Bardzo smaczna i trochę szkoda, że taka niewielka :)

Zachęcam do wykonania.


Składniki na formę 23-24cm:
  • 300 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • 60 g smalcu
  • 2 łyżki zimnej wody

Masło i smalec pokroić w kostkę.
w misie miksera wymieszać ze sobą mąkę i cukier puder, dodać masło i smalec i wyrobić za pomocą końcówki haka do momentu aż ciasto zamieni się w grudki, dodać wodę i wyrobić raz jeszcze do uzyskania jednolitej kuli lub gdy ciasto będzie się łączyć w kilka większych kul. Wyjąć wszystko, złączyć w jedną kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

W tym samym czasie przygotować warstwę orzechową i jabłka.


Warstwa orzechowa:
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki pomarańczowej skórki kandyzowanej lub opcjonalnie skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Orzechy rozdrobnić w malakserze, dodać pozostałe składniki i ponownie rozdrobnić. Odstawić.


Warstwa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek (najlepsze to szara reneta)
  • 1/4 szklanki cukru nierafinowanego
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
Na dno większego garnka rozsypać cukier. Jabłka pokroić w ćwiartki, obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki wprost do garnka. Zacząć podgrzewać, do momentu aż cukier zacznie się karmelizować (około 4 minut). Po tym czasie dodać cukier z wanilią i sok z cytryny i mieszając delikatnie co jakiś czas gotować przez kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać przyprawę do piernika i budyń, wymieszać i zestawić z ognia.

Piekarnik rozgrzać do temp.180*C (termoobieg).
Formę na ciasto dobrze wysmarować masłem.
Schłodzone ciasto wyjąć na stolnicę podzielić na 2 części - 2/3 i 1/3. Większy kawałek rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Na nie wyłożyć i równo rozłożyć warstwę orzechową, na nią wyłożyć jabłka wyrównać.

Mniejszy kawałek ciasta można zetrzeć na tarce na warstwę jabłek lub rozwałkować i wyciąć dowolne wzorki i poukładać na jabłkach.
Można posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka aby się ładnie błyszczało.

Wstawić do piekarnika i piec 45 minut.
Wyjąć od razu z piekarnika i po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz