czwartek, 24 kwietnia 2014

Ekstrakt waniliowy





Czas na kilka dodatków które gdzieś będą przemykać w moich przepisach, a które oczywiście możecie kupić, ale co ważniejsze możecie zrobić sami...

...a moja teoria - nie ma to jak wytwór własnej roboty :)

Zaczynamy od ekstraktu waniliowego - będzie nam potrzebny jako dodatek wielu ciast i deserów.

Oparty jest na alkoholu i strąkach wanilii.
Aromat nieprawdopodobny i nie obawiajcie się dodatku alkoholu jeśli macie dzieci, jego dodaje się naprawdę bardzo mało i nie jest w ogóle wyczuwalny.




Składniki na 250ml:

  • 3 soczyste, duże strąki wanilii
  • 1 szklanka wódki

Strąki wanilii przeciąć wzdłuż na pół (nie wyskrobywać ziarenek), umieścić w buteleczce. Nalać wódki, do całkowitego przykrycia strąków. Zamknąć buteleczkę, trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu (ale nie w lodówce), co pewien czas energicznie wstrząsając.
Już po tygodniu ekstrakt nabierze ciemniejszej barwy, jednak po dwóch miesiącach osiągnie pełny aromat i wtedy jest gotowy do użycia. Można przechowywać przez lata. 
Jeśli połowę ekstraktu zużyjecie, warto uzupełnić buteleczkę alkoholem i odłożyć do ponownego wzmocnienia aromatu. Warto co pewien czas 'dorzucać' do naszego ekstraktu laski wanilii, nawet te puste (które pozostaną po wykorzystaniu ziarenek do deserów), by wzmocnić aromat ekstraktu.
Im więcej lasek wanilii, tym aromat mocniejszy a kolor ciemniejszy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz