poniedziałek, 29 czerwca 2015

Semifreddo waniliowe z karmelizowanymi truskawkami i bezami



...powoli zaczynamy szykować się do naszych wakacji...
Tym razem kierunek Włochy....
Dzisiaj na deser, wraz z Natalią, przygotowałyśmy Semifreddo czyli deser włoski, jego przetłumaczona nazwa oznacza na wpół mrożony.

Deser rzeczywiście jest wpół zamrożony, kremowy i rozpływający się w ustach...
Dobra alternatywa dla lodów :)
Nie potrzeba maszynki do lodów, wykonanie trwa maksymalnie 30 minut a zamrażanie 4-5 godzin.

Nasza wersja była waniliowa z dodatkiem karmelizowanych truskawek i pokruszonych bez.
Podana z frużeliną truskawkową i pokruszonymi bezami....
Naprawdę baaardzo dobra :)
Zachęcam do wykonania, jest naprawdę bardzo dobry, rzadko spotykany i na pewno Wam posmakuje!

...jedyna uwaga - jest na surowych jajkach a więc nie nadaje się dla tych którzy takowych deserów nie jadają :(


Składniki:

Karmelizowane truskawki:
  • 300 g truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu
Truskawki myjemy, suszymy, usuwamy szypułki. Kroimy na ćwiartki i wrzucamy na patelnię. Zasypujemy cukrem, włączamy palnik na dość duży ogień. Smażymy, mieszając na bieżąco (pilnując aby cukier się nie przypalił) do momentu, aż sok puszczony z truskawek zacznie gęstnieć. Następnie pieprzymy i dodajemy masło, zdejmujemy z palnika, mieszamy do rozpuszczenia masła. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Semifreddo:
  • 600 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
Dodatkowo: kilka bez oraz frużelina truskawkowa

Przygotować podłużną formę (keksówkę) - moja była wielkości 31x12cm i wys. 8cm - wielkościowo była idealna. Formę wyłożyć dokładnie folią aluminiową.

Jajka sparzyć wrzątkiem. Żółtka oddzielić od białek i włożyć do 2 miseczek, do 3 miseczki włożyć śmietanę. Śmietanę ubić na sztywną pianę. Żółtka z 2 łyżkami cukru pudru oraz ziarnami z laski wanilii utrzeć na jasną i puszystą masę (kogel-mogel). Białka ubić na sztywną pianę a następnie dalej ubijając dodawać resztę cukru pudru, łyżka po łyżce miksować do momentu aż piana będzie błyszcząca.
Następnie zawartość wszystkich 3 misek połączyć i delikatnie wymieszać do dokładnego połączenia. 
Dodać zimne skarmelizowane truskawki oraz pokruszone bezy. Teraz bardzo delikatnie i kilkoma ruchami wmieszać je w masę (tylko aby truskawki i sos stanowiły smugi w deserze).

Przełożyć wszystko do keksówki, wyrównać. Przykryć folią aluminiową i wstawić do zamrażalnika. Po 4-5 godzinach jest gotowy do jedzenia.
Jeśli trzymacie go dłużej i za mocno się Wam zmrozi to przed podaniem wystarczy go wyjąć i przełożyć do lodówki na maksymalnie 30 minut.

Podawać polany frużeliną truskawkową i pokruszonymi bezami.


Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz