niedziela, 4 maja 2014

Cytrynówka



Cytrynówka - wart polecenia alkohol, zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych...
Świetny na wszelakie spotkania ze znajomymi...

Przepis przyniosłam do domu dzięki uprzejmości Szymona... to on niejednokrotnie mnie nią częstował na wszelkiego rodzaju spotkaniach/imprezach.

Obecnie specjalistą w naszym domu od przygotowywania tego trunku jest Maciek, ja już tylko degustuje :)

A jest co, jest naprawdę dobra a co najważniejsze dzień kolejny nie jest ciężki po jej spożyciu :)


Składniki na 2,5 litra:

  • 1 litr spirytusu
  • 1 litr wody
  • 1 kg cytryn (najlepsze są soczyste, świeże i dojrzałe)
  • 0,75 kg cukru

Zagotuj 1 litr wody, wsyp cukier i zamieszaj do rozpuszczenia cukru.


Cytryny umyj, obetnij obie końcówki, przekrój na pół, obie połówki wyciśnij do wody z cukrem i wrzuć je do niej.


Odstaw, aż wystygnie (przykryj jakąś ściereczką). Po wystudzeniu wlej 1 litr spirytusu i wymieszaj.


Odstaw na 24h co kilka godzin mieszając.


Po 24h wyjmij i wyciśnij wszystkie połówki cytryn, wyrzuć je do śmieci.


Odstaw ponownie na 24h co kilka godzin mieszając


Po 24h przecedź mieszankę przez ściereczkę lub jakieś sito i przelej do butelek.

Ta wersja cytrynówki nie musi leżakować, można ją praktycznie od razu spożywać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz