czwartek, 22 maja 2014

Popękane ciasteczka czekoladowe



Tak dzisiaj bardzo słodko i ciasteczkowo się tu zrobiło:)
...ale obiecywałam, że będą jedne po drugich :)

Te ciasteczka robię już od ponad 3 lat i nic a nic się nam nie znudziły.
Są ładne i efektowne przez popękania na cukrze pudrze, a do tego są smacznie czekoladowe z lekkim smakiem kawowym...

Im świeższe tym lepsze, ale po kilku dniach, jeśli się ostaną, też dobre :)





Składniki na około 25 sztuk:
  • 50 g masła
  • 75g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 jajka
  • szczypta  soli
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 1 i 1/4 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Cukier puder do obtoczenia ciastek

Czekoladę, kawę, masło topimy w kąpieli wodnej (wkładamy w miseczkę, najlepiej metalową a miseczkę na niewileki garnuszek, tak aby miska się na nim opierała, z wodą i gotujemy).
Odstawiamy aż przestygnie.

Jajka, cukier, sól miksujemy około 5 min, dodajemy masę czekoladową i mieszamy.


Mąkę mieszamy z proszkiem i cynamonem, dodajemy do masy i wyrabiamy. 


Całą masę stawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, wtedy ładnie popękają. 

Na drugi dzień formujemy kulki, obficie obtaczamy w pudrze i pieczemy :) 11 min w 180ºC. Nie można piec ich dłużej do wtedy nie będą miękkie w środku!


Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz