sobota, 2 stycznia 2016

Gofry żytnie pełnoziarniste (wytrawne)



Od pewnego już czasu "wzięło mnie" na gofry...
Dziewczyny szczęśliwe.... ale...
ja cały czas o wytrawnych.... one o słodkich :)
A gofry nie zawsze muszą być słodkie :)
Idealna propozycja na śniadanie lub kolację.
...zdrowa i smaczna...
do tego ma wiele możliwości podania.
Idealnie zastąpi chleb gdy okaże się że nam go w domu zabrakło :)
U nas pojawiły się dwie wersje  - wytrawna i słodka, szczegóły poniżej :)

Mniaaaam...
Oczywiście takie też im bardzo smakują!
Wkrótce będą też i inne i słodkie i wytrawne...


Składniki na 8 sztuk:
  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • 250 - 300 ml mleka (można zastąpić wodą)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę wsypać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Wlać mleko/wodę (ja najpierw daję szklankę i daję pół na pół mleko/woda), wymieszać dokładnie.
W zależności od tego jakiej jakości mąkę macie może się okazać, że masa będzie zbyt gęsta, dolać wówczas odrobinę mleka/wody. Masa powinna być nie za gęsta, dawać się łatwo rozprowadzić po płytkach gofrownicy.

Rozgrzać dobrze gofrownicę. Jeśli potrzeba wysmarować płytki olejem, choć gofry bardzo ładnie odchodzą, ale to oczywiście zależy od tego jakiej jakości macie płytki.
Nakładać ciasto na całość płytek, zamknąć i piec.
U mnie (ponieważ gofrownica nie jest zbyt mocna) zajmuje to około 5-6 minut i wówczas gofry są już gotowe.
Aby uzyskać takie małe goferki nalewam połowę porcji na sam środek i zamykam gofrownicę. Taka opcja jest idealna na przekąskę czy do sałatek....

Wyjmować na kratkę i podawać.


Nasze propozycje podania:

* wytrawnie: biały ser mieszamy z jogurtem naturalnym, solimy  i dodajemy 1 mały wyciśnięty ząbek czosnku. Jeśli mamy dodajemy posiekany szczypior. Na gofra wykładamy przygotowany serek, kładziemy kilka paseczków wędzonego łososia i kilka ćwiartek rzodkiewki.... Maciek mówi że jest nieziemsko pyszne :) 



* słodko: biały ser mieszamy z jogurtem naturalnym (ja go nie słodzę, ale możecie to zrobić). Kładziemy przygotowany serek na gofra, polewamy po serku sosem klonowym lub miodem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Zjadamy od razu bo sos lub miód szybko wsiąka w gofry i je rozmiękcza.




SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz