czwartek, 8 maja 2014

Kurczak w szynce ze szparagami



....i znowu szparagi :)
Tym razem z kurczakiem, zwinięty w szynkę, w sosie śmietanowym z pesto...
Zdecydowanie inny smak niż poprzedniego.... ale także baardzo dobre...
Podłam z ryżem jaśminowym, ale równie dobrze będzie smakować z młodymi ziemniaczkami czy świeżym chlebkiem....

Danie robi się bardzo szybko.... polecam....
...skuście się :)


Składniki na 2 porcje:
  • 1 nieduża podwójna pierś kurczaka (400 g)
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4-6 plasterków szynki parmeńskiej lub podobnej (cienko krojonej)
  • 1 paczka zielonych szparagów
  • 4 łyżki zielonego pesto
  • 80 ml śmietany 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • listki świeżej bazylii do przybrania

Pierś kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z włókien, kostek, chrząstek. Pokroić na mniejsze kawałki (4-6, w zależności od wielkości mięsa), odrobinę posolić i popieprzyć. Obtoczyć delikatnie w mące, każdy kawałek zawinąć w szynkę i odłożyć na bok.

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i pokroić na mniejsze kawałki, ja jeden szparag dzieliłam na 3 części. Szparagi najlepiej ugotować na parze (5 minut), a jeśli nie mamy naczynia do gotowania na parze wrzucić na wrzącą wodę i gotować 4 minuty. Po tym czasie natychmiast odlać wodę i przepłukać zimną.

Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy.
włożyć na nią zawinięte piersi kurczaka, smażyć z jednej strony 6 minut, na średniej mocy palnika, następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć 5 minut.
Po tym czasie dodać śmietanę i pesto i delikatnie wymieszać do połączenia sosu, chwilę zagotować i dodać szparagi, delikatnie wmieszać je w sos. Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.
Gotować tylko do zagotowania sosu, odstawić z ognia.
Podawać na ciepło przybrane listkami świeżej bazylii.






Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz