czwartek, 22 maja 2014

Pełnoziarniste ciasteczka z kardamonem



Nadszedł czas na uzupełnienie naszego pojemnika na ciasteczka :)

Są to ulubione ciasteczka Natalki, do tego stopnia że sama potrafi i lubi je zrobić.
Dodatkowym ich atutem jest całkiem niezła zabawa w stempelkowanie :)
...a już przy tej czynności robi się tłum chętnych...
Stempelek Biscuits także został kupiony dla naszego łasucha - Natalki, bo to jednak ona najczęściej zagląda do tego pojemnika.

...ale ciasteczka te, wraz z kolejnymi, które zaraz tu dołączą, zostały zrobione także jako mały podarek dla moich znajomych :)
Mam nadzieję że Wam smakowały...

...ale tak się rozpisała, że prawie bym nie napisała, iż ciasteczka są baaardzo zdrowe, bo z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem kardamonu co czyni ich smak jeszcze ciekawszym...



Składniki na około 16 sztuk:
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 120 g drobnego brązowego cukru
  • 250 g mąki pszennej razowej (może też być orkiszowa razowa)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kardamonu (można zastąpić cynamonem)
  • 2 łyżki mleka

W misie miksera masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i dalej miksować. Wsypać mąkę wymieszaną z kardamonem, dodać mleko i wymieszać (można jeszcze nieco zmiksować). Od momentu połączenia się składników ugniotłam je już rękoma.
Jeśli ciasto jest zbyt suche można dodać jeszcze 1 łyżkę mleka.

Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 miut.

Z ciasta odrywać 30 g kawałki i formować je w kulki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstępy nie muszą być bardzo duże.
Przyciskać stempelkami, przed każdym dociśnięciem stempelek dobrze jest opruszyć mąką, tą samą z której są ciasteczka, aby ciasto się do nich nie przyklejało).

Piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut lub do zbrązowienia brzegów.
Studzić na kratce.

Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz