sobota, 17 maja 2014

Ciasteczka cynamonowe



...i kolejne ciasteczka do kolekcji :)
A zdradzę Wam w tajemnicy, że jeszcze mam ich trochę w zanadrzu :)
Tym razem cynamonowe, z mocno wyczuwalnym cynamonem, może też nieco przypominają pierniki...

Bardzo smaczne, jak je zrobiłam to pomyślałam że od razu mogłam zrobić z 2 porcji, bo co to jest 30 ciasteczek :)
Dodam, że robi się je ekspresowo.

 ...ale jest mały haczyk, o nim wewnątrz przepisu, prawie na samym końcu :)
Natalka, wielbicielka i pierwszy wyjadacz wszystkich ciasteczek w naszym domu była mocno rozczarowana....

Zapraszam do degustacji,


Składniki na 30 ciasteczek:
  • 60 g masła
  • 115 g golden syropu lub ewentualnie miodu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
  • 185 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczone
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu


W małym garnuszku roztopić masło wraz z cukrami i golden syropem. Wymieszać i przestudzić, może być nieco ciepłe do dalszej przeróbki.

W misie miksera wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodać ciepłą mieszankę i zmiksować.
Łyżeczką od herbaty nabierać porcję lepiącego ciasta i formować z niego kulki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 2 cm od siebie.

Kulki przyciskać widelcem, rozpłaszczając ją nieco i zostawiając ślad.
Piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika, odczekać chwilkę (są bardzo miękkie, muszą nieco stwardnieć) i przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.

I uwaga teraz haczyk lub najtrudniejszy etap przy szykowaniu tych ciasteczek!
Ciastka są najlepsze jak nieco zmiękną, bo od razu po wystudzeniu będą twarde.
Oznacza to, że najlepiej zostawić je na kilka godzina lub całą noc na kratce, aby nabrały wilgoci z otoczenia i zmiękły :)
Czyli na najlepszy efekt smakowy trzeba trochę poczekać...

I zacznijcie trenować bo jeszcze kilka takich przepisów na ciasteczka się tutaj pokaże :)


Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz