poniedziałek, 19 maja 2014

Pani Walewska



To było ciasto urodzinowo-imieninowe mojej mamy....
...i wcale nie od tego ta nazwa :)
Ciasto zwane też jest Pychotką i coś w tym jest - jest naprawdę bardzo pyszne. 
Na spodzie ciasto kruche, posmarowane kwaśnawym dżemem z czarnej porzeczki, na to cienka słodka beza, potem krem budyniowy i ponownie 3 warstwy takie jak na dole... a wszystko w delikatnym migdałowym smaku...
Przez tyle różnorodnych warstw jest wysokie ale i prezentuje się znakomicie.

Dodatkowo nie jest trudne w zrobieniu bowiem 3 pierwsze warstwy pieczemy za jednym razem, do tego jeśli posiadamy 2 takie same blachy oba blaty możemy upiec od razu - polecam, zaoszczędzimy przy tym sporo czasu.
Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej, a kremem przełożyć na drugi dzień rano i dopiero schłodzić w lodówce przez kilka godzin.


Składniki na kruchy spód:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 6 żółtek

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść. Podzielić na 2 części.


Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po woli, po 1 łyżce cukru, za każdym razem wmiksowując go dobrze. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie i delikatnie wymieszać, ale już łyżką.
UWAGA! Jeśli nie macie dwóch takich samych foremek aby piec oba blaty na raz lepiej przygotować bezę w 2 częściach, drugą z połowy powyższej porcji tuż przed pieczeniem 2 blatu.


Ponadto:
  • Duży słoik dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
  • 120 g płatków migdałowych


Formę o wymiarach 25x33cm wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej jeśli macie od razu 2 takie blachy). 1 połową ciasta wyłożyć spód formy, na nią wyłożyć pół słoiczka dżemu i dokładnie rozsmarować. Na dżem wyłożyć połowę bezy, posypać połową płatków migdałowych.
Piec około 40 minut w temperaturze 175ºC. Identycznie postąpić z drugą częścią jeśli pieczemy jeden blat po drugim.

Budyniowa masa kremowa:

  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru migdałowego
  • 200 g miękkiego masła
  • kilka kropli aromatu migdałowego
Zagotować 1 szklankę mleka z cukrem oraz cukrem migdałowym.
Drugą szklankę mleka zmiksować z żółtkami oraz z mąką i mąką ziemniaczaną, dodać do gotującego się mleka. Mieszać cały czas na niewielkim ogniu aż masa zgęstnieje (tak jak budyń). Zestawić z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.
W misie miksera utrzeć na puch masło, dodawać po woli ostudzony budyń, cały czas miksując. Na koniec dodać kilka kropli aromatu migdałowego. 

Gotowe, ostudzone blaty naszego ciasta przełożyć kremem.
Schłodzić w lodówce przez przynajmniej 3 godziny.

SMACZNEGO :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz