Golden syrop - już kilkakrotnie pojawił się w przepisach zatem śpieszę z informacją jak zrobić go samemu :)
Często używany jest do deserów czy ciast, ale muszę Wam powiedzieć że świetnie spisuje się jako polewa do naleśników....
Nie jest go trudno zrobić, ale trzeba robić dokładnie z instrukcją i być nieco cierpliwym, bo zdarza się że nie wychodzi
...mój pierwszy został wylany :)
Na pierwszy raz zachęcam do zrobienia z połowy porcji.
Często używany jest do deserów czy ciast, ale muszę Wam powiedzieć że świetnie spisuje się jako polewa do naleśników....
Nie jest go trudno zrobić, ale trzeba robić dokładnie z instrukcją i być nieco cierpliwym, bo zdarza się że nie wychodzi
...mój pierwszy został wylany :)
Na pierwszy raz zachęcam do zrobienia z połowy porcji.
Składniki na 1 litr:
- 200 g cukru
- 50 g wody
Ponadto:
- 1 kg cukru
- 600 g wrzącej wody
- 2 łyżki soku z cytryny lub nieco więcej
Wymieszać, zagotować i gotować na minimalnym ogniu przez 45 minut (najlepiej nie mieszając w ogóle), aż syrop trochę zgęstnieje. Gorący syrop będzie jednak rzadszy, po wystudzeniu zgęstnieje.
Jeśli mimo wszystko po wystudzeniu nie będzie wystarczająco gęsty, wystarczy go jeszcze raz przelać do garnuszka i pogotować. Jeśli będzie zbyt gęsty wystarczy dodać gorącej wody i wymieszać.
Jeśli mimo wszystko po wystudzeniu nie będzie wystarczająco gęsty, wystarczy go jeszcze raz przelać do garnuszka i pogotować. Jeśli będzie zbyt gęsty wystarczy dodać gorącej wody i wymieszać.
Wystudzić, przelać do buteleczek. Przechowywać w szafce, w temperaturze pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz