Ta strucla już po raz kolejny pojawia się u nas w domu.
Cytrynowe, nie za słodkie ciasto drożdżowe, a w środku waniliowy twaróg.
Naprawdę bardzo dobre połączenie.
Przepis jest na dwie spore strucle, zazwyczaj robię jedną, z połowy porcji, chyba że drugą kogoś obdarowuje....
Składniki na 2 strucle:
- 1/2 szklanki letniej maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
- 2 duże jajka
- 3 czubate łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 60 g (4 łyżki) roztopionego masła
- skórka otarta z 1 cytryny i sok z niej wyciśnięty
- 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 7 g drożdży suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć lnianym ręcznikiem i pozostawić do podwojenia objętości.
***********
Jeśli korzystacie z maszyny do pieczenia chleba należy wszystkie skłądniki wrzucić w kolejności podanej powyżej i włączyć program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego.
***********
Nadzienie z twarogu:
- 500 g białego twarogu
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- nasiona z 1 laski wanilii
- 50 g masła w temperaturze pokojowej
- skórka otarta z 2 cytry
- 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
W czasie wyrastania ciasta przygotować nadzienie. Wszystkie składniki włożyć do miski, rozgnieść widelcem i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt wymiarów 25x35cm, delikatnie posypując mąką. Na środek rozwałkowanego ciasta wyłożyć połowę


Gotowe strucle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować kruszonkę.
Składniki na kruszonkę:
- 50 g mąki
- 25 g roztopionego masła
- cukier waniliowy
Piekarnik rozgrzać do 190ºC.
Przed samym pieczeniem struclę przekroić wzdłuż w połowie, zostawiając około 5cm od każdego brzegu.
Posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypać kruszonką.
Piec około 30 minut, do złotego koloru.
Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach przełożyć na kratkę i wystudzić.
mam nadzieje, że zrobiłaś to po powrocie :) bo jak przed i nie przywiozłaś ze sobą - marny Twój los. No chyba, że zrobiłaś przed i wszystko do ostatniego okruszka znikło - wtedy można to potraktować jako usprawiedliwienie :)
OdpowiedzUsuń..zdecydowanie to drugie...
OdpowiedzUsuńWczoraj rano nie było już po niej ani okruszka ani zapachu, który przyznać muszę był powalający, mieszanka cytryny z wanilią....
Ale zgodnie z moją teorią "drożdżowe najlepsze świeże" - każde drożdżowe znika co do okruszka w maksymalnie 1,5 dnia :)