czwartek, 24 kwietnia 2014

Ekstrakt cytrynowy/pomarańczowy





Ekstrakt zarówno ze skórki pomarańczy jak i skórki cytryny. 
Idealny dodatek do ciast zamiast sztucznych aromatów...

Warto zrobić szczególnie, że może trochę leżakować w spiżarce, a pracy przy nim nie wiele.







Składniki na 250 ml:

  • skórka z dużego owocu pomarańczy (lub cytryny, limonki)
  • 125 ml wódki
  • 125 ml wody
Pomarańczę wyszorować i wyparzyć. Obrać z niej skórkę, usuwając dokładnie całą białą gorzką podskórkę. Drobniutko pokroić. Wrzucić do słoiczka. Zalać wodą wymieszaną z wódką. Wstrząsnąć, odłożyć w ciemne, suche miejsce ale nie do lodówki.
Ekstrakt jest gotowy do użycia po 7 dniach, ale po 2 miesiącach uzyskuje pełny aromat. Warto wstrząsnąć go od czasu do czasu.
Termin ważności: 1 rok.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz