niedziela, 5 marca 2017

Tarte de Amendoa czyli tarta migdałowa



Tarte de Amendoa czyli z portugalskiego tarta migdałowa.
Jest to jedno z tych ciast, które warto spróbować będąc w Portugalii.

Ciasto jest bardzo proste, ale właśnie tą prostotą zachwyca.
...jednak jeśli oczekujecie znanej Wam tarty na kruchym cieście z wypełnieniem to się zdziwicie :)
Ciasto to raczej podstawa z ciasta ucieranego (ale uwaga o cytrynowym smaku) a na górze skarmelizowane płatki migdałowe :)

W smaku bardzo pyszne!
Takie idealne na przekąskę czy popołudniowej kawki....
Ale uwaga - portugalskie desery są bardzo słodkie, zatem postanowiłam "nieco" odąć z niego cukru aby było bardziej dla nas zjadliwe ;)

A jej dodatkowy, bardzo duży atut - robi się ją ekspresowo i nie potrzeba do niej wyszukanych produktów :)


Składniki na ciasto:
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 70 g drobnego cukru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka

Formę na tartę (może być ceramiczna lub metalowa, także z wyjmowanym dnem) o średnicy 28-30 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką, odstawić.

Piekarnik rozgrzać do temp. 170*C (termoobieg).

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać, odstawić.
Masło wraz z cukrem umieścić w misie miksera i ubijać do uzyskania jasnej i puszystej masy. Zmieniamy mieszadło do ubijania na mieszadło w mikserze. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i mieszamy, następnie dodajemy po jednym jajku mieszając po każdym bardzo dokładnie, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, mieszamy, na koniec dodajemy mleko i mieszamy do dokładnego połączenia.
Tak przygotowane ciasto przelać do formy, wyrównać. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec przez 15 minut. Ciasto powinno lekko podrosnąć, wierzch powinien być ścięty, ale nie zarumieniony.

W czasie gdy spód się podpieka szykujemy masę migdałową.

Masa migdałowa:

  • 120 g masła
  • 80 g cukru
  • 150 g płatków migdałowych
  • 50 ml mleka
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, stawiamy na niewielki ogień i gotujemy, cały czas mieszając przez około 5-7 minut do momentu aż masa zabulgocze. Od razu zdejmujemy z ognia.

Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód, rozprowadzamy równo i wstawiamy z powrotem do piekarnika.
Pieczemy ciasto przez 20-25 minut, ale już po 15 obserwujemy ciasto aby masa migdałowa się nam nie przypaliła.
Jak tylko się ładnie zarumieni wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie, przynajmniej przez 2h. 


Bon appetit






3 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  2. 47 year-old Software Engineer IV Inez Kinzel, hailing from Vanier enjoys watching movies like "Spiders, Part 2: The Diamond Ship, The (Die Spinnen, 2. Teil - Das Brillantenschiff)" and Origami. Took a trip to Brussels and drives a Z8. w gore

    OdpowiedzUsuń