piątek, 12 września 2014

Sernik dekadencki


O tym serniku pisałam w swoim pierwszym poście o sernikach...
To chyba ten nasz NAJ i ten, który przekonał mnie, że serniki mogą być dobre! 
Od tamtej pory wierzę, że sernik może smakować...
Lecz ten szczególnie utkwił mi w pamięci...
...i wiecie co, wcale nie było to na wyrost...
Jadłam i robiłam go po raz drugi i utwierdzam się w przekonaniu, że jest przepyszny!
Został wykonany na prezent, stąd tak mało zdjęć, ale uwierzcie mi, że w środku wyglądał idealnie!
...a co najważniejsze baaaardzo smakował...

Co do wykonania to jedną z najważniejszych kwestii przy pieczeniu sernika to nie napowietrzać za bardzo sera podczas miksowania tj. miksuj jak najkrócej, tylko do połączenia składników. Masa zbytnio napowietrzona bardzo urośnie podczas pieczenia a potem opadnie :(
Sernik ma być prosty jak stół :)

Zachęcam do wykonania np. na święta.




Wszystkie składniki na sernik muszą być w temperaturze pokojowej, wyjmij je nieco (2h) wcześniej z lodówki :)


Składniki na spód:

  • 250g ciasteczek owsianych lub Digestive w polewie czekoladowej
  • 175 g słonego masła orzechowego
  • 2 łyżki roztopionego masła
Przygotować tortownicę o szerokości 24cm, wyłożyć samo dno papierem do pieczenie, a papier wypuścić spodem, poza obręcz.

Ciasteczka pokruszyć (najlepiej malakserem, ale można także blenderem lub łyżką) oraz wymieszać dokładnie z masłem orzechowym i roztopionym masłem zwykłym. Powinna powstać gęsta masa. Wyłożyć nią dno tortownicy i boki do połowy, mocno docisnąć. Wstawić tortownicę do lodówki na czas szykowania masy serowej.


Masa serowa:
  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego - użyłam twarogu do serników President
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g serka Philadelphia
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 266 g (1/2 puszki) skondensowanego mleka słodzonego
  • 5 jajek
  • 300 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki cukru waniliowego

Piekarnik rozgrzać do 175ºC górna i dolna grzałka (nie termoobieg). 
Do misy miksera włożyć twaróg, serek mascarpone, serek Philadelphia oraz mąkę ziemniaczaną. Na małych obrotach miksera ucierać razem składniki przez 3 minuty, dodaj mleko skondensowane, mieszaj cały czas, następnie dodawaj pojedynczo jajka miksując wolno 30 sekund po każdym dodanym jajku.
Czekoladę rozpuścić w rondelku, na małym ogniu, ciągle mieszając. Ostudzić do lekko ciepłej, dodać do masy wraz z ekstraktem waniliowym. Zmiksować do połączenia składników.

Masę serową wylać na spód z ciasteczek, wyrównać. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp.175 przez 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 120ºC i piec przez kolejne 75 minut.

W tym czasie przygotować wierzch.

Masa na wierzch:
  • 200 g śmietany 18%
  • 125 g serka Philadelphia
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki dokładnie wymieszać w miseczce.
Po 75 minutach pieczenia w 120ºC sernik delikatnie wysunąć z piekarnika rozprowadzić delikatnie masę wierzchnią i ponownie wsunąć sernik do piekarnika. Piec przez kolejne 15 minut.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić w zamkniętym piekarniku sernik przez 5 minut. Następnie stopniowo otwieramy drzwiczki dalej studząc sernik. Wyjąć sernik z piekarnika, postawić w tortownicy na kratce do studzenia, całkowicie wystudzić. Po tym czasie zdjąć obręcz z sernika i wstawić sernik do lodówki - nie wolno nakrywać sernika. Chłodzić w lodówce minimum 6 godzin.

Po tym czasie przygotować dekorację.


Dekoracja:

  • 75 g solonych orzeszków ziemnych
  • 1/2 szklanka śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki masła
Orzeszki ziemne drobno posiekać.

Pozostałe składniki umieścić w rondelku i ciągle mieszając zagotować. Po całkowitym rozpuszczeniu cukru zmniejszyć ogień i gotować prze około 20-30 minut aż masa zgęstnieje i zrobi się bardziej klarowna. Tu potrzeba trochę cierpliwości :) Trzeba stać przy garnuszku i mieszać żeby się nie przypaliło... i czekać aż zgęstnieje :) i w końcu się uda :) otrzymacie prawdziwy sos toffi!
Sos wystudzić, dodać do niego posiekane orzechy, dokładnie wymieszać i udekorować sernik.


SMACZNEGO.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz