niedziela, 27 kwietnia 2014

Pancakes'y cynamonowe z jabłkiem




Wszelkiego rodzaju naleśniki - to coś co moje dziewczynki zawsze zjedzą z przyjemnością, na śniadanie czy kolację.

Dzisiaj wersja amerykańska naleśników - Pancakes, u nas z dodatkiem cynamonu i jabłek :)
Smażone beztłuszczowo.

Polecam, na pewno będą smakować także tym nieco starszym.
Jako dodatek idealnie pasuje do nich golden syrop.


 Składniki na około 12 panecaks'ów:

  • 190 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko 
  • 200 ml mleka
  • 2 jabłka, średniej wielkości, obrane i starte na tarce na dużych oczkach
  • 1 łyżeczka masła, roztopionego

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i cynamon wymieszać w misce.       W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać mleki i dokładnie wymieszać. Połączyć zawartość obu misek, delikatnie mieszając. Na koniec dodać jabłka i roztopione masło. Wymieszać. 

Dobrze rozgrzać patelnię, bez dodawania tłuszczu. Po rozgrzaniu patelni zmniejszyć moc palnika aby pancakes'y się nie przypalały.
Nakładać na patelnię ciasto formując pancakes'y, ciasto jest gęste więc będzie to proste. Smażyć około  minuty z każdej strony. Gdy ciasto zacznie bąbelkować można przekładać je na drugą stronę.
Pancakes naprawdę ładnie smażą się bez tłuszczu.
Pilnujcie tylko aby się nie przypalały, w razie konieczności zmniejszyć ogień.


Można podawać z golden syropem, syropem klonowym lub miodem....

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz