piątek, 11 kwietnia 2014

Ciasteczka Linzer


Te ciasteczka kusiły mnie od dawna, to chyba przez ich wygląd :)
A więc zaopatrzyłam się w odpowiednie foremki i są :)

Nie wiem jak smakują oryginalne ale te są obłędne.
Ponieważ oryginalne są z dżemem porzeczkowym to takie też zrobiłam, ale dla porównania zagościły też z dżemem malinowym...
Spróbowałam obu, ale nie powiem Wam które lepsze, bo obie wersje bardzo dobre.
Można je przekładać różnymi masami i różnymi dżemami.


Składniki na około 35 sztuk:

  • 170 g masła, zimnego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • skórka otarta z dwóch pomarańczy
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki soli
  • 3 żółtka
  • 1 i 1/2 szklanki zmielonych migdałów

Dodatkowo:
  • Dżem porzeczkowy lub malinowy do przełożenia
  • cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki na ciastka szybko zagnieść lub wyrobić w malakserze, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, mocno podsypując mąką. Wykrawać ciasteczka całe i z okienkiem.
Układać na blaszce wyłożonej papierem, w niewielkich odległościach od siebie. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 165ºC. Studzić na kratce.





Po wystudzeniu ciasteczka z okienkiem oprószyć cukrem pudrem, na całe nałożyć dżem i przykryć oprószonymi.
Smacznego.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz