wtorek, 15 kwietnia 2014

Pulpeciki z indyka z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym


Jako że Emilka na diecie lekkostrawnej, chciałam jej nieco urozmaicić tą kuchnię znajdując taki oto przepis....
Pulpeciki bardzo smaczne a do tego zdrowe. 
Dobre zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych, nie tylko na diecie.


Składniki na dwa dni obiadu dla 3-4 osób:
  • 180 g kaszy jaglanej 
  • 500 g mielonego mięsa z indyka (może być i kurczak)
  • 1/2 szklanki rodzynek (małych)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka masła
  • pęczek natki pietruszki lub kopru
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 3 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego

Wsyp kaszę do sitka i przepłucz zimną wodą a następnie wrzątkiem - dzięki temu kasza nie będzie miała gorzkiego smaku. Do garnka wlej 2 i 1/4 szklanki wody, zagotuj, nie sól, dodaj kaszę i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając co jakiś czas. Wyłącz ogień, do kaszy dodaj łyżeczkę masła i posól ją, wymieszaj, przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj i odstaw do ostygnięcia.

W tym czasie posiekaj natkę/koper, rodzynki pokój na mniejsze kawałki.

Do mielonego mięsa dodaj przestudzoną kaszę, natkę/koper, rodzynki i jajko. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Z masy formuj niewielki pulpety, takie wielkości orzecha włoskiego. Masa będzie się kleić do rąk, zatem zwilżaj ręce zimną wodą co jakiś czas.

Zagotuj bulion i wrzucaj do niego po kilka pulpetów, tak aby swobodnie pływały. gotuj je 3 minuty, następnie wyjmuj i odkładaj na talerzyk obok. Ugotuj tak wszystkie pulpety. Po ugotowaniu wszystkich pulpetów dodaj do bulionu koncentrat pomidorowy i gotuj przez 5 minut.
Po tym czasie włóż pulpety go garnka i gotuj w sosie prze 3-4 minuty.

Pulpety podawaj z ziemniakami lub ryżem i dowolną surówką.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz