niedziela, 13 kwietnia 2014

Chleb z San Francisco



I jest, pierwszy przepis na chleb jakim się z Wami podzielę :)
Bardzo smaczny i bardzo łatwy w zrobieniu.
Piękny miąższ a smak urozmaicony dzięki dodatkowi nie często spotykanemu w chlebie....
Zobaczcie sami.....

Nasz wyrósł potwornie wielki, musiałam nawet wcześniej niż planowałam wrzucić go do piekarnika, bo zaczął wychodzić z foremki :)
Niezwykle dobry, a drugiego dnia równie świeży co pierwszego.

Składniki na 1 bochenek:
  • 375 ml wody
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • pół łyżki cukru (daję zawsze demerara, chyba że przepis mówi inaczej)
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 250 g zakwasu żytniego (aktywnego)
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 1-2 łyżeczki drożdży instant (w zależności od mocy zakwasu)

Do posmarowania:
  • jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • ziarna do posypania (opcjonalnie, wedle uznania)
Wkładam wszystkie składniki w kolejności zgodnej z wypisanymi powyżej do maszyny do pieczenia chleba. Zasada jest taka: najpierw płynne (w tym zakwas), potem sól i cukier, mąki i sypkie składniki a na końcu drożdże.

Jeśli chcę piec w piekarniku w formie nastawiam program do wyrabiania i wyrastania chleba/ciast na drożdżach. Trwa on u mnie 1h 15min.
Po tym czasie wyjmuje chleb z maszyny i przekładam do formy uprzednio wysmarowanej olejem.
Używam formy Wilton RR 23x13cm (jest ciut przy mała), ma ona nie przywieralną powłokę i sam olej wystarczy aby chleb po upieczeniu z niej wyskoczył, jeśli macie zwykłą formę metalową należy ją po wsmarowaniu olejem/masłem porządnie obsypać płatkami owsianymi, form silikonowych nie trzeba smarować w ogóle.
Po przełożeniu do formy odstawiam w ciepłe miejsce na 1h przykryte lnianą ściereczką.
Piekarnik rozgrzać do 220ºC, przed samym włożeniem wysmarować wierzch chleba silikonowym pędzelkiem roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać ziarnami jeśli ktoś używa.
Piec w tej temperaturze przez 10 minut, następnie zmniejszyć temp do 200ºC i piec kolejne 30 minut.
Po upieczeniu chleb wyjąć od razu z piekarnika i formy i studzić na kratce.

* jeśli całkowicie robię go w maszynie do chleba to po dodaniu składników ustawiam program do pieczenia chleba pełnoziarnistego, cały cykl trwa 3h 10minut, waga chleba 1000g, skórka słabo wypieczona, bo moja maszyna strasznie przypieka. Na minutę przed początkiem samego pieczenia (1h do końca cyklu) podnoszę klapę maszyny, smaruje chleb jajkiem z mlekiem i posypuje ziarnami.

* jeśli nie masz maszyny do chleba możesz ten chleb wyrobić zwykłym mikserem i po wymieszaniu odstawić w ciepłe miejsce na 1h do wyrośnięcia. Przykryć lnianą ściereczką. Potem postępować dalej tak samo jak po wyjęciu chleba z maszyny.


Smacznego.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz