sobota, 19 kwietnia 2014

Jogurtowa babka cytrynowa


Oto szybka, bardzo szybka jogurtowa babka cytrynowa.
....miałam nic nie piec do domu, ale jednak...
..żeby było na podwieczorek, do herbatki :)

Jest ekspresowa w wykonaniu, bez miksera, możecie równie dobrze zrobić z niej małe muffinki czy babeczki.


Składniki na 1 niewielką babkę:
  • 190 g naturalnego jogurtu
  • 115 g roztopionego masła
  • 2 duże jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 225 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta  soli
  • 150 g drobnego cukru do wypieków


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu wymieszać jogurt z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Dodać jajka, skórkę z cytryny i roztrzepać.
Do składników mokrych dodać przesianą mąkę z sodą, solą i cukrem. Wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy, nie dłużej.
Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto, powinno być maksymalnie do 3/4 wysokości formy.
Piec w temperaturze 170ºC przez 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Jeśli pieczecie w formie muffinek to 25 minut pieczenia wystarczy.
Lekko przestudzić, wyjąć z formy. Udekorować lukrem.



Lukier cytrynowy:

  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z 1 cytryny

Cukier rozetrzeć z sokiem z cytryny. Gęstość lukru regulować przez dodatek soku (jeśli lukier będzie zbyt gęsty) lub cukru pudru (jeśli będzie zbyt rzadki).

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz