niedziela, 13 kwietnia 2014

Żeberka w ananasach



Żeberka bardzo lubimy w wersji nieco słodkiej, tutaj z ananasem.

Od czasu kiedy mam garnek rzymski to w nim piekę żeberka, można je oczywiście upiec w zwykłym naczyniu żaroodpornym, lecz z garnka są bardziej soczyste i aromatyczne.

Więcej o garnku znajdziecie tutaj, a obiecuję też że z czasem będzie się pojawiać coraz to więcej przepisów które można zrobić w garnku rzymskim.
Teraz zapraszam na żeberka.

Składniki na danie dla 4 osób:
  • 1,5 kg  żeberek wieprzowych, jak najmniej tłustych
  • 1 puszka ananasa, najlepiej w plastrach, jak nie macie mogą być w kawałkach
  • 3 łyżki miodu (płynnego)
  • 3 łyżki ostrego ketchupu
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka oleju

Żeberka umyć, osuszyć i pociąć na mniejsze porcje. Ja zazwyczaj dzielę je tak aby porcja miała 2 kostki.


Przygotować marynatę: 3 łyżki sosu z puszki ananasa wymieszać z całym miodem, ketchupem, olejem i sosem sojowym do uzyskania jednolitej konsystencji.

Każdą porcję żeberek maczać dokładnie w marynacie i układać ściśle w oddzielnej misce. Pozostałą marynatę wlać do miski z żeberkami i tak je poukładać aby jak najwięcej żeberek było zakrytych marynatą.
Miskę owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc. Puszkę z pozostałym ananasy i sosem zakrywamy i wstawiamy do lodówki, jeszcze się nam przyda.

Jeśli używacie garnka rzymskiego musicie go namoczyć przed pieczeniem na 30 minut w wodzie, zarówno spód jak i pokrywę.

Do naczynia żaroodpornego lub wymoczonego garnka rzymskiego wkładamy żeberka i zalewamy pozostałym sosem i całym sosem z pozostałej puszki. Ananasa zostawiacie na razie jeszcze w puszce.

Garnek rzymski zakrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 170ºC. Łączny czas pieczenia to 2h, jednak na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy z garnka pokrywę, układamy na żeberkach pozostałe plastry/kawałki ananasa i pieczemy dalej.

Naczynie żaroodporne wstawiamy do rozgrzanego do 180ºC piekarnika. Naczynie możemy częściowo przykryć albo przykrywką, albo folią aluminiową. Ważne aby było nieco odsłonięte. Co jakiś czas powinniście polać żeberka sosem w którym się pieką aby nie wyschły   podczas pieczenia. Łączny czas pieczenia to 1,5h i tu także na 15 minut przed końcem pieczenia wykładamy na żeberka plastry/kawałki ananasa i dalej pieczemy.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Smacznego. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz