poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Prosty chleb pszenny


Kolejny pszenny chlebek, bardzo prosty w wykonaniu, o ładnym, miękkim miąższu i pysznej chrupiącej skórce.

Także na samym zakwasie, a więc potrzebuje trochę czasu na wyrośnięcie, ale idzie mu dość szybko i ładnie.

Ciasto jest dość luźne więc najlepsza do wyrastania i pieczenia będzie foremka.
Polecam do wykonania.





Składniki na 1 bochenek:
  • 325 g zimnej wody 
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • 500 g mąki białej pszennej chlebowej
  • 200 g białego zakwasu pszennego

Zakwas wymieszać z wodą i miodem. Dodać mąkę i sól. Wszystko dokładnie połączyć i wyrobić gładkie ciasto (ciasto jest bardzo luźne i klejące). Zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny, składając ciasto w tym czasie raz, po 1 godzinie. 

^^^^^^^^^^

Jeśli macie maszynę do chleba to należy włożyć do niej wszystkie składniki wedle kolejności podanej powyżej. Nastawić program do wyrabiania  i wyrastania chleba (u mnie 1h 15min), po tym czasie pozostawić go dodatkowo godzinę dłużej na wyrastanie. 

^^^^^^^^^^

Gotowe ciasto przełożyć do formy (u mnie w formie 23x13cm), odłożyć do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 3- 5 godzin.
Piec z parą* w temperaturze 220ºC około 35-45 minut. Wypieczony, powinien po postukaniu od spodu wydawać głuchy odgłos. Studzić na kratce.

Smacznego.





* Pieczenie z parą to nic innego jak wytworzenie pary w trakcie pieczenia. Są na to dwa sposoby. Albo spryskiwanie piekarnika wodą co jakiś czas podczas pieczenia, albo ustawienie, na poziomie niżej niż pieczony chleb, naczynia żaroodpornego wypełnionego po brzegi gorącą wodą. Ja wlewam gorącą wodę do głębszej brytfanki, którą mam na wyposażeniu piekarnika.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz