poniedziałek, 26 września 2016

Crumble śliwkowe z migdałami (także bezglutenowe)



Agata, nareszcie udało mi się zrobić crumble śliwkowe :)

...trochę mi to zajęło, pomimo iż od niego się zaczęło i było pierwsze w planach, ale jak się potem okazało wcześniej wyprzedziło je razowe z truskawkami i bezglutenowe z miksem owoców, wszystkie w wersji zdrowej :)
Dzisiaj propozycja na śliwki a kruszonka z mąki migdałowej (tj. mielone migdały, które świetnie tu pasują) oraz mąki, w naszym przypadku była wersja bezglutenowa.
Robiłam już dwa razy tą wersję, raz z masłem a dzisiaj z olejem kokoswym, no cóż powiem otwarcie z masłem zdecydowanie lepsze...

Crumble przygotowałam na kolację :)
Stawiam na stół a wszyscy wielkie oczy...
i pada pytanie odważnego "czy to jest kolacja??"
Mówię, że tak...
Dziwne miny i jedzą....
Biorą dokładki... czyli smakuje :)
Wyczyścili miskę i siedzą dalej....
Odważny ponownie się odzywa mówiąc "...no dobra deser zjedliśmy, a może jakąś kanapeczkę teraz na kolację....?"
:)


Składniki:

  • śliwki świeże lub mrożone
  • 100 g mąki z migdałów
  • 100 g mąki pszennej lub bezglutenowej (jaglana + kukurydziana)
  • 100 g roztopionego masła
  • syrop z agawy/miód (3 łyżki) lub 100 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  • cynamon


Śliwki świeże umyć, osuszyć,przepołowić wzdłuż i wypestkować.
Mrożonych nie rozmrażać.

Piekarnik rozgrzać do 180*C, termoobieg.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Na dnie ułożyć śliwki, jedna obok drugiej, posypać cynamonem.

Przygotować kruszonkę - wszystkie składniki (mąkę z migdałów, mąkę pszenną lub bezglutenową, roztopione masło, syrop z agawy, ekstrakt waniliowy) wrzucić do miski i połączyć ze sobą , rozcierać palcami do powstania kruszonki.
Przygotowaną kruszonką posypać śliwki.

Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, do zrumienienia kruszonki. Jeśli kruszonka będzie się przypiekać zbyt szybko przykryć folią aluminiową i odsłonić na 5 minut przed końcem pieczenia, aby się zrumieniła całkowicie.
Wyjąc z piekarnika i od razu podawać.

Podawać z jogurtem, u nas oczywiście z kokosowym :)

lub z lodami waniliowymi, a że w naszej zamrażalce została odrobina lodów oreo to zjedli z nimi i powiedzieli że było wyśmienite :)



Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz