Agata, nareszcie udało mi się zrobić crumble śliwkowe :)
...trochę mi to zajęło, pomimo iż od niego się zaczęło i było pierwsze w planach, ale jak się potem okazało wcześniej wyprzedziło je razowe z truskawkami i bezglutenowe z miksem owoców, wszystkie w wersji zdrowej :)
Dzisiaj propozycja na śliwki a kruszonka z mąki migdałowej (tj. mielone migdały, które świetnie tu pasują) oraz mąki, w naszym przypadku była wersja bezglutenowa.
Robiłam już dwa razy tą wersję, raz z masłem a dzisiaj z olejem kokoswym, no cóż powiem otwarcie z masłem zdecydowanie lepsze...
Crumble przygotowałam na kolację :)
Stawiam na stół a wszyscy wielkie oczy...
i pada pytanie odważnego "czy to jest kolacja??"
Mówię, że tak...
Dziwne miny i jedzą....
Biorą dokładki... czyli smakuje :)
Wyczyścili miskę i siedzą dalej....
Odważny ponownie się odzywa mówiąc "...no dobra deser zjedliśmy, a może jakąś kanapeczkę teraz na kolację....?"
:)
Składniki:
- śliwki świeże lub mrożone
- 100 g mąki z migdałów
- 100 g mąki pszennej lub bezglutenowej (jaglana + kukurydziana)
- 100 g roztopionego masła
- syrop z agawy/miód (3 łyżki) lub 100 g cukru
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- cynamon
Śliwki świeże umyć, osuszyć,przepołowić wzdłuż i wypestkować.
Mrożonych nie rozmrażać.
Piekarnik rozgrzać do 180*C, termoobieg.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Na dnie ułożyć śliwki, jedna obok drugiej, posypać cynamonem.
Przygotować kruszonkę - wszystkie składniki (mąkę z migdałów, mąkę pszenną lub bezglutenową, roztopione masło, syrop z agawy, ekstrakt waniliowy) wrzucić do miski i połączyć ze sobą , rozcierać palcami do powstania kruszonki.
Przygotowaną kruszonką posypać śliwki.
Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, do zrumienienia kruszonki. Jeśli kruszonka będzie się przypiekać zbyt szybko przykryć folią aluminiową i odsłonić na 5 minut przed końcem pieczenia, aby się zrumieniła całkowicie.
lub z lodami waniliowymi, a że w naszej zamrażalce została odrobina lodów oreo to zjedli z nimi i powiedzieli że było wyśmienite :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz