piątek, 23 września 2016

Naleśniki jaglane



Już je kiedyś robiłam tylko nie ostał się ani jeden do zdjęcia  :(
Jak dla mnie świetne naleśniki, nie czuć w nich w ogóle smaku kaszy jaglanej ale mają za to baaardzo ciekawy smak i cały czas zastanawiam się czy zawdzięczają to kaszy jaglanej czy może spowodowało to mleko migdałowe, którego użyłam bo akurat było otwarte w lodówce.

Hmmm smak bardzo ciekawy, są tak dobre że moja Emilka która ma alergię na samo brzmienie "kasza jaglana" zjadła z dokładką.

Idealnie wkomponowują się zarówno do słodkich dodatków (och z nutellą wyśmienite) jak i do wytrawnych.

Powiem szczerze, że najlepsze świeżo przygotowane, na drugi dzień też dobre ale to już nie to samo.


Składniki na 8-10 sztuk:
  • 115 g mąki jaglanej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka 
  • 30 g oleju roślinnego
  • szczypta soli

Mąkę, jajka, mleko i sól włożyć do miski i dokładnie zmiksować, dodać olej i ponownie zmiksować. 
Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut, można także przygotować wieczór wcześniej i zostawić na czas leżakowania w lodówce.

Po tym czasie rozgrzać patelnię naleśnikową i smażyć naleśniki.
Ciasto powinno być na tyle płynne aby lekko rozprowadzało się po patelni, jeśli będzie zbyt gęste dodać odrobinę wody i wymieszać.

UWAGA! Przed każdym nałożeniem naleśników na patelnię należy ciasto bardzo dokładnie przemieszać.

Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz