wtorek, 6 września 2016

Makaron z cukinią i krewetkami



To danie było bardziej pretekstem do własnoręcznie szykowanego makaronu, ale strzał był bardzo dobry.
Miałam pewne opory czy takie połączenie krewetki+cukinia przypadną do gustu moim domownikom...
Ale że ja często wprowadzam nowe smaki i połączenia to nie przejęli się za bardzo, coś mi się wydaje że dość mocno mi ufają w tych tematach ;)

Bardzo ciekawe i zdrowe połączenie.
Polecam Wam wypróbować, a dodatek własnego makaronu....
Mniaaaam....
Nawet sobie nie wyobrażacie jaka jest różnica w smaku pomiędzy  suchym makaronem kupnym a świeżym własnej roboty...
Olbrzymia!

Zachęcam do wykonania zarówno własnego makaronu jak i tego sosu cukinia + krewetki :)


Składniki dla 4 osób:

  • 500 g makaronu małe rurki może być z tego przepisu
  • 2 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie cukinie
  • 0,75-1 kg krewetek
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • natka kolendry drobno posiekana

Na patelnię wlać oliwę, od razu dodać posiekaną szalotkę oraz wyciśnięty czosnek, zeszklić przez chwilkę, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i smażyć na wolnym ogniu do miękkości, posolić, popieprzyć.

W międzyczasie obrać i oczyścić krewetki, dodać do patelni, wymieszać i dusić razem dosłownie przez 3-5 minut, dodać posiekaną kolendrę wymieszać.

Ugotować makaron "al dente", odcedzić i dodać do patelni, wymieszać i od razu podawać.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz