czwartek, 1 września 2016

Sernik dyniowy z musem śliwkowym



W planach nie było nic szczególnego, w sumie to w ogóle nie było go w planach...
W domu czekało 10 kg śliwek węgierek do przerobienia, głównie na uwielbiane przez nas powidła - to one znikają najszybciej i w największych ilościach - więc kto normalny myślałby w takim czasie o pieczeniu ciasta!
Ja to zrobiłam :)
...i wcale mnie to nie zdziwiło!

Szybki skok do sklepu po ser, w garażu pod nogami pałętała się jeszcze jedna dynia ze starych zapasów, zatem coś trzeba było zrobić bo sezon na nowe dynie rozpoczęty, zatem do dzieła i pomiędzy mieszaniem powideł zrobiłam serniczek :)

Jak już wspomniałam nie oczekiwałam niczego spektakularnego, a tymczasem sernik był powalająco dobry - delikatny i mięciutki, a do tego jaki piękny!

Zachęcam do wykonania, sezon dyniowy rozpoczęty, a śliwki wciąż na straganach!
Warto zrobić, choćby dla połączenia smaków i obecności dyni w serniku :)


Składniki na formę 25-26 cm:

Składniki na ciasteczkowy spód:
  • 200 g ciasteczek owsianych lub digestive
  • 50 g roztopionego masła
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, nadmiar wypuszczając poza obręcz.
Ciasteczka miksujemy na drobny piasek, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy, wykładamy na dno tortownicy, wyrównujemy łyżką i dociskamy. Wstawiamy do lodówki na czas szykowania sernika

Składniki na masę dyniowo-serową:
  • 2 szklanki puree z dyni
  • 570 g twarogu na sernik, zmielonego dwukrotnie (polecam Wieluń)
  • 500 g sera mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 80 ml śmietany kremówki 36%

W pierwszej kolejności przygotować pure z dyni - dynię umyć, usunąć pestki. Wyłożyć na blachę lub naczynie żaroodporne, przykryć folią aluminiową. Wstawić do rozgrzanego do 200*C piekarnika i piec 30-50 minut (w zależności od dyni, Hokkaido tylko 30 minut). Dynię wyjąć i ostudzić, obrać ze skóry (Hokkaido nie trzeba obierać), zblendować na pure za pomocą blendera lub malaksera, wystudzić.

Sernik będziemy piec z parą wodną, zatem rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180*C i gotujemy wodę w czajniku, po rozgrzaniu piekarnika wodę wlewamy do blachy z wyposażenia piekarnika lub naczynia żaroodpornego i wstawiamy na spód piekarnika.

W misie miksera umieścić twaróg wraz z puree z dyni, zmiksować dokładnie do połączenia, dodać mascarpone i ponownie zmiksować.
Następnie dodać mąkę i cukier, zmiksować.
Dodawać pojedynczo jajka i żółtka, miksując około 30 sekund po każdym dodaniu jajka/żółtka.
Na sam koniec dodać śmietanę i wymieszać do połączenia.
Masę wylewamy na schłodzony, ciasteczkowy spód, wyrównujemy.

Składniki na mus śliwkowy:
  • 400 - 500 g dojrzałych śliwek węgierek
  • 2 łyżki cukru
W pojemniku blendera umieszczamy umyte, osuszone i wypestkowane śliwki, dodajemy cukier i blendujemy na mus.

Mus przekładamy na wierzch sernika i rozprowadzamy po całości - robimy to bardzo delikatnie.
Całość wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 15 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120*C i pieczemy 1h i 45 minut.
Po upieczeniu studzimy sernik przez chwilę w uchylonym piekarniku, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Po całkowitym wystudzeniu zdejmujemy obręcz a sernik wstawiamy do lodówki do porządnego schłodzenia.


Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz