sobota, 20 sierpnia 2016

Cukier z prawdziwą wanilią (wersja także na ksylitol)



Może zwróciliście uwagę, iż w moich przepisach coraz częściej pojawia się w składnikach cukier z prawdziwą wanilią :)
Tak, nie kupuję cukru wanilinowego tylko sama przygotowuję cukier z wanilią.
Jest on bardzo aromatyczny i do ciasta wystarczy jego 1 łyżeczka aby zastąpić całą torebkę tego chemicznego środka!

Wam też polecam przygotowanie samemu takiego cukru, będzie o wiele smaczniej, o wiele zdrowiej, a pewnie i taniej :)

W ten sam sposób przygotowuję ksylitol waniliowy i dodaję do wypieków w których stosuję ksylitol zamiast cukru.

Zachęcam do wykonania!

Składniki:
  • 200 g drobnego cukru lub ksylitolu
  • 1 laska wanilii

Laskę wanilii pokroić na mniejsze kawałki (całość).
Do większego słoika wrzucić cukier, dodać pokrojoną laskę wanilii. Słoik zakręcić i dobrze nim wstrząsnąć aby wymieszać cukier z wanilią. Zamknięty odstawić na 3 dni, każdego dnia wstrząsając nim przynajmniej kilka razy.

Po 3 dniach cukier wraz z wanilią przełożyć do urządzenia miksującego, może to był młynek do kawy, malakser lub blender z przystawką tnącą. Miksujemy do dokładnego zmielenia, powstanie nam cukier puder z drobinkami wanilii. 
Ja oczywiście robię to w kilka sekund w Thermmixie.

Otrzymany cukier z wanilią przekładamy do słoiczka, zakręcamy i odstawiamy w suche miejsce. 

Zdrowych i smacznych wypieków :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz