Może zwróciliście uwagę, iż w moich przepisach coraz częściej pojawia się w składnikach cukier z prawdziwą wanilią :)
Tak, nie kupuję cukru wanilinowego tylko sama przygotowuję cukier z wanilią.
Jest on bardzo aromatyczny i do ciasta wystarczy jego 1 łyżeczka aby zastąpić całą torebkę tego chemicznego środka!
Wam też polecam przygotowanie samemu takiego cukru, będzie o wiele smaczniej, o wiele zdrowiej, a pewnie i taniej :)
W ten sam sposób przygotowuję ksylitol waniliowy i dodaję do wypieków w których stosuję ksylitol zamiast cukru.
Zachęcam do wykonania!
Składniki:
- 200 g drobnego cukru lub ksylitolu
- 1 laska wanilii
Laskę wanilii pokroić na mniejsze kawałki (całość).
Do większego słoika wrzucić cukier, dodać pokrojoną laskę wanilii. Słoik zakręcić i dobrze nim wstrząsnąć aby wymieszać cukier z wanilią. Zamknięty odstawić na 3 dni, każdego dnia wstrząsając nim przynajmniej kilka razy.
Po 3 dniach cukier wraz z wanilią przełożyć do urządzenia miksującego, może to był młynek do kawy, malakser lub blender z przystawką tnącą. Miksujemy do dokładnego zmielenia, powstanie nam cukier puder z drobinkami wanilii.
Ja oczywiście robię to w kilka sekund w Thermmixie.
Otrzymany cukier z wanilią przekładamy do słoiczka, zakręcamy i odstawiamy w suche miejsce.
Zdrowych i smacznych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz