niedziela, 11 maja 2014

Lody waniliowe



...no i są...
...pierwsze...własnej roboty...
...idealne...kremowe...
lody waniliowe :)

Jak widzicie udało mi się wypróbować moją nową maszynkę :)
Pierwszy strzał był celny, dobry wybór, polecam wszystkim którzy lubią lody waniliowe, są idealnie kremowe, cudowny smak, a połączenie z wafelkiem własnej roboty.... mniam :)

...niestety nie są zbyt łatwe w wykonaniu, ale do zrobienia :)

A na koniec przepraszam za zdjęcie, niestety tylko to udało mi się uchwycić aparatem, reszta zniknęła w mgnieniu oka....


Składniki na około 800 ml:

  • 500 ml mleka
  • 125 g drobnego cukru
  • 1 laska wanilii
  • 6 żółtek
  • 100 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)


Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać z niej wszystkie nasiona. Laskę pozostawić. 
Do małego garnka wlać mleko, dodać 2/3 cukru i nasiona wanilii, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia.
W międzyczasie w misce roztrzepać żółtka z pozostałym cukrem, do uzyskania rzadkiego kremu.
Gotujące się mleko wlać do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką i wlać z powrotem do garnuszka.

Podgrzać na mały ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż krem będzie ją lekko oblepiał. Natychmiast zdjąć z ognia, nie można doprowadzić do wrzenia - krem się zważy. Przelać do miski i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić w lodówce.

Przed samym przygotowywaniem lodów schłodzony krem wymieszać z zimną kremówką. Wlać do maszyny do lodów i postępować z instrukcją producenta.
Gotowe lody powinny być zwarte ale zachowywać kremową konsystencję.

Smacznego....

P.S.
One są naprawdę pyszne....


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz