wtorek, 27 września 2016

Muffiny czekoladowe z malinami


To było towarzystwo do muffin z jagodami na urodzinowe przyjęcie pewnego 9-latka.
Mocno czekoladowe, jak dla nas za słodkie, więc następnym razem na pewno użyję dużo mniej cukru.
Całe szczęście maliny były nieco kwaskowate więc wyrównywały słodycz.

Ja ozdobiłam je kolorowym kremem i jeszcze m&m'sami bo takie było życzenie :)
Wy możecie podać same lub z polewą czekoladową.


Składniki na 12 sztuk:
  • 250 g malin
  • 80 g masła
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki nutelli
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru demerara (dałabym połowę, ale to uzależnione jest od Waszych i dzieci preferencji)
  • 2 łyżki kakao

Piekarnik rozgrzać do 180*C (termoobieg)
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, odstawić.

W niewielkim garnuszku rozpuścić masło wraz z czekoladą i nutellą, nie podgrzewać za długo, tylko do rozpuszczenia i połączenia składników, zdjąć z ognia, dodać zimne mleko i jajka i dokładnie wymieszać trzepaczką do połączenia.

Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i kakao, wymieszać dokładnie. Do miski z suchymi składnikami dodać mokre, wymieszać tylko do połączenia, dodać maliny i delikatnie wmieszać je w ciasto.

Ciasto nakładać do papilotek do 3/4 wysokości.
Wstawić do piekarnika i piec 25 minut, do suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika i formy, ostudzić na kratce!

Miłego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz