Zrobione były na zamówienie na urodziny dwóch młodzieńców.
Jako, że robiłam 2 wersję tą oraz czekoladowe z malinami 3 większe sztuki ostały się dla moich domowych łasuchów.
Jak większość muffin szybkie i proste w wykonaniu, dodatkowo polane polewą jogurtowo-czekoladową!
Jagody są tu świetnym dodatkiem i uzupełnieniem.
Moi domownicy piali z zachwytu i żałowali, że tylko po jednej im zostawiłam :)
Do muffin użyć możecie zarówno jagód jak i borówek, owoce mogą być świeże lub mrożone.
Idealna propozycja na szybki dodatek do kawki :)
Składniki na 12 sztuk:
- 250 g jagód/borówek
- 100 g roztopionego oleju kokosowego lub masła
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- skórka otarta z połowy pomarańczy lub ekstrakt pomarańczowy
- 250 g mąki pszennej
- 170 g cukru
W jednej misce połączyć mokre składniki roztrzepując widelcem.
Do drugiej przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać.
Połączyć zawartość obu misek i delikatnie wymieszać do połączenia, dodać jagody i delikatnie wmieszać je w ciasto.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, nakładać do nich ciasto do 3/4 wysokości.
Wstawić do nagranego piekarnika i piec 25 minut, następnie wyjąć i ostudzić.
Polewa jogurtowo-czekoladowa:
- 50 g białej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka jogurtu
- jagody/borówki do ozdoby
Czekoladę roztopić wraz z mlekiem - można to zrobić w metalowej miseczce nad garnkiem z wrzątkiem lub w mikrofali, dodać jogurt i wszystko dokładnie wymieszać. Polać muffiny i ozdobić jagodami/borówkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz