czwartek, 22 września 2016

Muffiny z jagodami/borówkami



Zrobione były na zamówienie na urodziny dwóch młodzieńców.
Jako, że robiłam 2 wersję tą oraz czekoladowe z malinami 3 większe sztuki ostały się dla moich domowych łasuchów.
Jak większość muffin szybkie i proste w wykonaniu, dodatkowo polane polewą jogurtowo-czekoladową!
Jagody są tu świetnym dodatkiem i uzupełnieniem.

Moi domownicy piali z zachwytu i żałowali, że tylko po jednej im zostawiłam :)

Do muffin użyć możecie zarówno jagód jak i borówek, owoce mogą być świeże lub mrożone.

Idealna propozycja na szybki dodatek do kawki :)


Składniki na 12 sztuk:
  • 250 g jagód/borówek
  • 100 g roztopionego oleju kokosowego lub masła
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • skórka otarta z połowy pomarańczy lub ekstrakt pomarańczowy
  • 250 g mąki pszennej
  • 170 g cukru

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C (termoobieg)

W jednej misce połączyć mokre składniki roztrzepując widelcem.
Do drugiej przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać.

Połączyć zawartość obu misek i delikatnie wymieszać do połączenia, dodać jagody i delikatnie wmieszać je w ciasto.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, nakładać do nich ciasto do 3/4 wysokości.

Wstawić do nagranego piekarnika i piec 25 minut, następnie wyjąć i ostudzić.

Polewa jogurtowo-czekoladowa:
  • 50 g białej czekolady
  • 2 łyżki mleka 
  • 1 łyżka jogurtu
  • jagody/borówki do ozdoby
Czekoladę roztopić wraz z mlekiem - można to zrobić w metalowej miseczce nad garnkiem z wrzątkiem lub w mikrofali, dodać jogurt i wszystko dokładnie wymieszać. Polać muffiny i ozdobić jagodami/borówkami.


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz