niedziela, 22 stycznia 2017

Kotlety z indyka z cukinią



Dzisiaj dla urozmaicenia kotleciki z indyka z dodatkiem cukinii :)

Bardzo smaczne, soczyste i do tego zdrowe i FIT.
Szybkie w przygotowaniu, elastyczne w podaniu - możesz zjeść je z ulubionymi dodatkami i ulubioną surówką!

Miłe urozmaicenie.


Składniki na 6-8 sztuk:
  • 400 g filetu z indyka
  • 2 nieduże cebule szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cukinii
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • oliwa

Mięso mielimy, odstawiamy.
Cebulę drobno siekamy i wraz z wyciśnięty przez praskę czosnkiem szklimy na patelni na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy startą na dużych oczkach cukinię, a także kmin i oregano, wymieszać i smażyć przez około 3 minuty, jeśli trzeba dodać jeszcze odrobię oliwy. Zestawić z ognia i ostudzić.
Po wystudzeniu dodać do miski z mięsem, dodać sól i pieprz i dokładnie wymieszać. 

Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju.

Formować niewielkie kotlety i nieco je rozpłaszczać, smażyć z każdej strony około 3 minut, na średnim ogniu.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz