piątek, 27 stycznia 2017

Grzany cydr



Podgrzanie cydru chodziło już za mną kilka lat!
No przynajmniej dwa :)
Aż w końcu stało się rzeczywistością....

Podgrzałam cydr z przyprawami i powiem, że wyszedł całkiem przyjemny napój rozgrzewający!
Mój małżonek doprawił go sobie dodatkowymi procentami, dla mnie taka wersja była całkiem ok....

Zachęcam do spróbowania Cydru w tej właśnie wersji....
Bardzo ciekawy...


Składniki dla 2 osób:
  • 750 ml cydru jabłkowego
  • 3 plasterki obranego imbiru
  • 5 goździków
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 laska wanilii - przekrojona wzdłuż na pół
  • 1 laska cynamonu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 90 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 20 g cukru trzcinowego
  • 30 g chipsów jabłkowych
  • 1 ćwiartka jabłka

Wszystkie składniki (za wyjątkiem ćwiartki jabłka) umieścić w garnuszku, podgrzewać, ale nie zagotowywać przez około 15 minut.

Ćwiartkę jabłka wkroić w plastrach do kubków, wlać do nich podgrzany cydr przecedzając przez sitko.

Podawać i pić ciepłe.


Na zdrowie!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz