piątek, 13 stycznia 2017

Biszkopt czekoladowy



Biszkopt z dodatkiem kakao, idealny do tortów.
Prosty i łatwy w wykonaniu.
Rośnie wysoki zatem, spokojnie możecie przekroić go na 3 części, a potem wykorzystać :)

U nas ostatnio gościł jako podstawa do urodzinowego tortu dla Natalki, tortu czarny las - przepyszne połączenie.

Jeśli potrzebujecie wykonać biszkopt w wersji bezglutenowej to zapraszam do TEGO przepisu.



Składniki na ciasto średnicy 24 cm:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2/3 szklanki kakao
  • 2/3 szklanki mąki pszennej

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, resztę wypuszczając poza obręcz, boków tortownicy niczym nie smarować.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170*C.

Mąkę wraz z kakao przesiać i dokładnie ze sobą wymieszać.

Białka oddzielić od żółtek i umieścić w misie miksera (białka), ubić na sztywną pianę, następnie łyżka po łyżce dodawać cukier mieszając po każdym dodaniu przez kilkanaście sekund. Po dodaniu całego cukru dodawać po kolei żółtka, także miksując po każdym dodaniu kilkanaście sekund.

Następnie w 3 partiach dodajemy mąkę wymieszaną z kakao, mieszając szpatułką bardzo delikatnie po każdym dodaniu (aby ubita wcześniej piana nam nie opadła). Przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 35-40 minut, do suchego patyczka.

Wyjąc od razu z piekarnika i mocno odstawić na stół, odstawić do całkowitego ostudzenia, dopiero po tym czasie zdjąć obręcz.

Ciasto przekroić na 2 lub 3 części.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz