środa, 4 stycznia 2017

Gulasz z kurczaka, chorizo i ciecierzycy



Muszę zrobić małą przerwę od słodkości na blogu...
Wprawdzie tylko na krótką chwilkę, bo w kolejce jeszcze zaległy przepis na sernik ze świąt, a już czeka kolejne ciasto w kolejce...

Danie to było naszym wspólnym, ostatnim posiłkiem w 2016 roku.
Zaraz po nim dziewczyny rozbiegły się po koleżankach, aby w ich gronie przywitać Nowy Rok...
Ech czas wspólnych chwil, wspólnych wyjazdów, wspólnego świętowania coraz bardziej się od nas oddala...
Trochę ciężko mi to znieść...
...bo że wolą być z koleżankami, a nie rodzicami w tym czasie....
Ech... ale ze mną przecież było tak samo...
Mama i tato są zawsze....
...zawsze czekają...

No ale nieco odbiegłam od tematu... którym miał być oto ten gulasz :)

Gulasz szybki w przygotowaniu z bardzo ciekawym połączeniem smaków, mi bardzo smakował :)

Zachęcam do wykonania w ramach odmiany od codziennego jedzenia.
Do przygotowania go użyłam mięsa z ud kurczaka, ale równie dobrze możecie użyć mięsa z innej części kurczaka lub indyka.

Chorizo dodaje tutaj specyficznego dla niego smaku, warto zdobyć i dodać.
Cieciorkę gotowałam samodzielnie, ale oczywiście możecie użyć tej z puszki.


Składniki dla 4 osób:
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 80 g kiełbasy chorizo (może być zarówno ostra jak i łagodna)
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 800 g mięsa z kurczaka lub indyka
  • 200 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej samodzielnie
  • 1 łyżka oregano
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 szczypty mielonego pieprzu
  • natka kolendry lub pietruszki

Jeśli chcecie przygotować samodzielnie cieciorkę należy wieczór wcześniej pół szklanki suchej ciecierzycy namoczyć w 1,5 szklanki wody.
Następnego dnia rano gotujemy cieciorkę w wodzie w której się moczyła (dodać odrobinę soli) i gotujemy do miękkości w zależności od cieciorki może to zająć od 30 - 60 minut. Tak przygotowaną cieciorkę (całą dodać w późniejszym etapie do naszego gulaszu).
 
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i wraz z oliwą dusić w garnku do zeszklenia.
Chorizo obrać ze skóry i pokroić w plasterki grubości max. 5mm.

Do garnka z cebulą dodać chorizo, kurczaka, pomidory i przyprawy, dusić na niewielkim ogniu przez 25-30 minut, mieszając co jakiś czas.
Po tym czasie dodać ciecierzycę, wymieszać i podgotować razem przez kolejne 5 minut, dodać natkę pietruszki i podawać.

Gulasz można podać z dowolną kaszą lub makaronem.

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz