Kto powiedział, że na diecie nie można jeść ciast :)
Oto propozycja na ciasto z mąki pszennej razowej, z dodatkiem Waszych ulubionych owoców, lub takich które akurat macie pod ręką.
U mnie z dodatkiem wiśni z wyrobu wiśniówki, toć szkoda ich było wyrzucać :)
Ciasto jest puszyste i bardzo, bardzo smaczne!
Gdyby nie to, że powiedziałam wszystkim, że jest na mące razowej nikt po smaku by nie poznał!
Idealne do popołudniowej kawki....
...może się skusicie.... :)
Składniki na formę 25x25cm:
- 150 g masła
- 120 g cukru demerara
- szczypta soli
- 4 jajka
- 120 ml mleka
- 250 g mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolne owoce (u mnie z 0,5 kg wiśni z wiśniówki, ale mogą być świeże czy mrożone, które wcześniej trzeba rozmrozić i odsączyć na papierowym ręczniku)
- płatki migdałowe do posypania
- cukier puder do oprószenia
Masło, jajka, mleko muszą być w temperaturze pokojowej. Wystawić je zatem z lodówki około 4h wcześniej.
Masło wraz cukrem demerara utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać szczyptę soli. Następnie dodawać po jednym jajku dokładnie po nim miksując masę.
Teraz dodawać naprzemiennie mąkę z mlekiem, mieszając już tylko łopatką, bardzo dokładnie po dodaniu każdej partii.
Piekarnik rozgrzać do 170*C (termoobieg).
Formę o wymiarach 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, boki wysmarować masłem, można oprószyć mąką pszenną razową.
Ciasto przelać do formy. Na górę ułożyć owoce i lekko wcisnąć je w ciasto.
Posypać górę płatkami migdałowymi i wstawic do piekarnika.
Piec 40 minut.
Wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz