niedziela, 6 września 2015

Razowe ciasto z owocami



Kto powiedział, że na diecie nie można jeść ciast :)
Oto propozycja na ciasto z mąki pszennej razowej, z dodatkiem Waszych ulubionych owoców, lub takich które akurat macie pod ręką.
U mnie z dodatkiem wiśni z wyrobu wiśniówki, toć szkoda ich było wyrzucać :)

Ciasto jest puszyste i bardzo, bardzo smaczne!
Gdyby nie to, że powiedziałam wszystkim, że jest na mące razowej nikt po smaku by nie poznał!

Idealne do popołudniowej kawki....
...może się skusicie.... :)


Składniki na formę 25x25cm:
  • 150 g masła 
  • 120 g cukru demerara
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 120 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolne owoce (u mnie z 0,5 kg wiśni z wiśniówki, ale mogą być świeże czy mrożone, które wcześniej trzeba rozmrozić i odsączyć na papierowym ręczniku)
  • płatki migdałowe do posypania
  • cukier puder do oprószenia

Masło, jajka, mleko muszą być w temperaturze pokojowej. Wystawić je zatem z lodówki około 4h wcześniej.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i odstawić.

Masło wraz cukrem demerara utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać szczyptę soli. Następnie dodawać po jednym jajku dokładnie po nim miksując masę.

Teraz dodawać naprzemiennie mąkę z mlekiem, mieszając już tylko łopatką, bardzo dokładnie po dodaniu każdej partii.

Piekarnik rozgrzać do 170*C (termoobieg).

Formę o wymiarach 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, boki wysmarować masłem, można oprószyć mąką pszenną razową.
Ciasto przelać do formy. Na górę ułożyć owoce i lekko wcisnąć je w ciasto.
Posypać górę płatkami migdałowymi i wstawic do piekarnika.

Piec 40 minut.

Wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem.




Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz