Sernik Nowojorski to ponoć klasyka...
...a ja nigdy chyba nie jadłam i na pewno nie robiłam...
Czas więc było zrobić!
Jakoś ostatnio włączył mi się ranking serników i pomimo iż nie powinnam w ogóle jeść, to przecież "wyrównać muszę" przez co nieco smakuję i delektuje się tym maluśkim kawałkiem.... :)
Ten jest boski!
...delikatny, jedwabisty o lekko cytrynowym smaku i rozpływa się w ustach...
Mnie powalił!
...i nie myślcie że tylko dlatego że nie mogę jeść takich rzeczy więc jak spróbowałam to padłam :)
Wszyscy pozostali także byli zachwyceni!
...coś w nim jest...
Oj nie wiem czy nie jest mocnym zagrożeniem dla sernika dekadenckiego w walce o bycie w czołówce!
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej przez co jest równiutki jak stół i delikatny jak jedwab....
Aby wyszedł idealny pamiętajcie o dwóch ważnych rzeczach - wszystkie składniki do sernika muszą być w temperaturze pokojowej oraz sernika nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia składników, aby go zbyt mocno nie napowietrzyć.
Myślę, że może zachwycić mniejszych i większych wielbicieli serników.
Składniki na ciasteczkowy spód:
- 200 g ciasteczek owsianych lub typu digestive
- 40 g roztopionego masła
Ciasteczka miksujemy na drobny piasek, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy.
Spód tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i wypuszczamy go poza formę. Wysypujemy na spód masę ciasteczkową, rozprowadzamy równo i dociskamy łyżką.
Wstawiamy do lodówki na czas szykowania kolejnych warstw.
Składniki na masę serową:
- 900 g twarogu zmielonego dwukrotnie (ja używam gotowego w wiaderku, ostatnio przerzuciłam się na ser z Piątnicy)
- 250 g drobnego cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 200 ml śmietany 18%
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wkładamy je do misy miksera i miksujemy, ale tylko do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180*C
Wyjmujemy tortownicę z lodówki.
Teraz należy bardzo dokładnie owinąć ją dwukrotnie folią aluminiową.
Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej, zatem woda nie może przedostać się przez folię.
Po dokładnym owinięciu tortownicy przelewamy masę serową do niej, na ciasteczkowy spód. Wyrównujemy delikatnie łyżką lub patką.
Wstawiamy tortownicę do większego, wyższego naczynia - może to być naczynie żaroodporne lub większa tortownica/blacha.
Uwaga, podczas ostatnich świat wypróbowałam inną wersje pieczenia w parze i sprawdziła się idealnie - tortownicy nie owijam folią, ustawiam ja w piekarniku na kratce (z wyposażenia piekarnika) a tuż pod nią zawieszam głębszą blachę z wyposażenia piekarnika pełną wrzącej wody (wodę wlewam dopiero jak piekarnik rozgrzeje się do 180*C, a obie blachy są od początku nagrzewania w piekarniku). Dalej postępuję jak poniżej.
Ja piekłam w wyższej blasze, z wyposażenia piekarnika.
Wlewamy do blachy gorącą wodę do wysokości połowy tortownicy, w której jest masa serowa.
Uwaga, podczas ostatnich świat wypróbowałam inną wersje pieczenia w parze i sprawdziła się idealnie - tortownicy nie owijam folią, ustawiam ja w piekarniku na kratce (z wyposażenia piekarnika) a tuż pod nią zawieszam głębszą blachę z wyposażenia piekarnika pełną wrzącej wody (wodę wlewam dopiero jak piekarnik rozgrzeje się do 180*C, a obie blachy są od początku nagrzewania w piekarniku). Dalej postępuję jak poniżej.
Sernik wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 10 minut i po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 110*C i pieczemy sernik kolejne 40 minut, do czasu aż masa będzie całkowicie ścięta. Sprawdzamy to naciskając na środek wykałaczką lub patyczkiem, masa powinna być ścięta i sprężysta.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, usunąć blachę z wodą a sernik pozostawić w piekarniku. Piekarnik lekko uchylić. Tak pozostawiamy sernik przez 1h do ostudzenia, następnie wyjmujemy sernik z piekarnika i studzimy dalej w formie. Zdejmujemy folię
Szykujemy polewę:
- 220 ml śmietany 18%
- 1 łyżka drobnego cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Składniki umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać ze sobą.
Polewę dokładnie rozprowadzić na wierzchu sernika, wyrównać. Wstawić do lodówki i schłodzić przez przynajmniej 12h a najlepiej przez całą noc.
Przed podaniem sernik wyjąć z lodówki, delikatnie odkroić od formy, zdjąć formę. Wierzch sernika można ozdobić skórką z cytryny.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz