Co zrobić gdy jest niedziela rano, zaraz trzeba lecieć na basen, a w domu nie ma chleba...
Nie upiekę - za długo...
Do sklepu - też za daleko...
To może wytrawne gofry... może ze szpinakiem...
To niech będą bezglutenowe to i ja zjem :)
Tylko wyszły dziwnie jasne - nic a nic nie chciały się zrumienić, ale chrupiące i dobre.
Do jajecznicy pasowały idealnie :)
Składniki na 4 sztuki:
- 100 g mąki gryczanej
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g maki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 175 ml wody
- 3 g proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- garść świeżego szpinaku
W misie miksera zmiksować jajko z olejem i wodą do roztrzepania , dodać wszystkie pozostałe składniki. Zmiksować na jednolitą masę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Szpinak umyć, osuszyć i posiekać na drobno. Dodać do masy i dokładnie wymieszać.
Nakładać na rozgrzaną gofrownicę i piec około 4-5 minut.
Studzić na kratce, zjeść najlepiej od razu po upieczeniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz