poniedziałek, 25 stycznia 2016

Polędwica w sosie musztardowo-pieczarkowym



Nieco odmiany na obiad.
Sos dość ostry ze względu na obecność musztardy francuskiej, ale broń boże za ostry, więc jej nie pomijać.
Łagodzi go śmietana i pieczarki.
Wszystko razem gra idealnie.
A danie samo w sobie smaczne i szybkie w przygotowaniu.

U nas podane z gratin - zapiekanką z ziemniaków i cebuli.
Duet doskonały!


Składniki dla 4 osób:
  • 1 większa polędwica wieprzowa (450 - 500g)
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżki masła
  • 300 g pieczarek
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 125 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • natka pietruszki

Polędwicę umyć, osuszyć, usunąć błony.
Pokroić na 1,5 cm plastry, oprószyć pieprzem i oregano, odłożyć.

Pieczarki umyć osuszyć, pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać pieczarki, smażyć około 8 minut mieszając co chwila, po tym czasie dodać masło i poddusić przez kolejne 2 minuty. Zdjąć z patelni do miseczki i odstawić na bok. 

Na tą samą patelnie dodać drugą łyżkę oliwy, rozprowadzić po całej patelni. Smażyć polędwicę przez 2 minuty z każdej strony. W międzyczasie lekko posolić.
Dodać obydwie musztardy, wymieszać, dołożyć pieczarki, natkę pietruszki i śmietanę wymieszaną z sosem sojowym. Wymieszać dokładnie. Dusić, aż sos zgęstnieje, jeśli będzie zbyt gęsty można dodać odrobinę wody.

Podawać z ziemniakami, ryżem lub gratin.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz