niedziela, 13 marca 2016

Babka gotowana



Pewnie nie uwierzycie, że już w sobotę udało mi się upiec to co miałam zaplanowane na cały weekend :). 
Miał być test kolejnej przedświątecznej babki - tej oto tutaj oraz nowego mazurka.
I był!
Zaprosiłam na degustację oraz do pomocy w jedzeniu znajomych. 
Daliśmy radę, ale na niedzielę coś nam jeszcze pozostało.
Efekt degustacji był taki, że najmłodsza z naszych gości złożyła zamówienie na tą oto babkę. 
Obietnica złożona, będzie zrobiona :)
Dodatkowo rano upiekłam babkę czekoladową bo Natalka jechała w gości i żeby tak nie z pustymi rękoma zabrała coś czekoladowego :)
....a na obiad przygotowałam lasagne własnej roboty....
Oj to była pracowita sobota, ale popołudnie już miło spędzone ze znajomymi w towarzystwie dobrych ciast, kawki, herbatki i lemoniady!

Kochani owa babka jest....
Hmmm.....
nieco nie typowa....
Głównie dlatego, że nie łatwo ją spalić gdyż jest gotowana...
Tak, tak... w garnku, ale także w specjalnej formie...

Babka baaaardzo pyszna i idealnie pasuje tu do niej polewa czekoladowa....
Ona jednak coś mi w smaku przypomina....
ale nie mogę przypomnieć sobie co....
Jeśli macie takową formę polecam wykonać, jeśli nie macie można ją przez internet kupić, niektóre w całkiem przystępnych cenach.
...no i musicie mieć wystarczająco duży garnek żeby zmieścić formę i jeszcze go zakryć.

...brzmi odstraszająco... ale tylko brzmi...




Składniki na formę 1,7l:
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 165 g drobnego cukru
  • 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 230 g maki ziemniaczanej
  • 65 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Formę wysmarować masłem i wysypać mąką, nadmiar strzepać, odstawić.

Mąki oraz proszek przesiać do miski, dodać sól, wymieszać, odstawić.

Masło wraz z cukrem włożyć do misy miksera i utrzeć na puszystą białą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując po każdym dokładnie, do połączenia składników.
Na koniec dodać ekstrakt, wymieszać.



Do masy dodać sypkie produkty i całość wymieszać szpatułką, masa będzie gładka i jednolita.
Przełożyć do formy, wyrównać.

Zamknąć formę przykrywką, włożyć do garnka z wrzątkiem, wody powinno być do 3/4 wysokości formy.
Przykryć garnek pokrywką, ogień zmniejszyć do minimum i gotować przez 1h 10 minut. Po tym czasie wyłączyć ogień, zdjąć przykrywkę z garnka i pozostawić tak na 10 minut.
Następnie wyjąć formę z babką na blat, zdjąć pokrywkę i ostudzić.
Po ostudzeniu wyjąć na paterę i oblać polewą czekoladową lub lukrem.

Polewa czekoladowa:
  • 40 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
Masło rozpuścić w niewielkim garnuszku, dodać czekoladę połamaną w kostki, chwilę gotować, ciągle mieszając do rozpuszczenia się czekolady i powstania jednolitej i gładkiej polewy.

Od razu polać babkę, odstawić do ostygnięcia polewy.


Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz