Z ilością pomysłów na śniadanie jakie mogę zjeść na mojej diecie nie jest za najlepiej...
...bez mleka...
...bez glutenu...
...bez owoców... wszystkich... zarówno surowych jak i przetworzonych...
...bez surowych warzyw...
...i do tego posiłek musi być na ciepło!
Sami widzicie, że łatwo nie mam...
Tęsknię za moją jaglanką na mleku z owocami...
Baaaaardzo....
Dlatego często robię ją córkom :)
Ale staram się o tym nie myśleć i szykuje sobie różne wariacje warzywne, czasem są to placki, czasem same warzywa, a czasem wytrawne naleśniki jak dzisiaj :)
A wiecie co jest najlepsze!
Zawsze mam jakiegoś wspólnika i z doświadczenia robię minimum 2 porcje :)
Składniki na 5 naleśników:
- 55 g mixu mąk bezglutenowych Schar Mehl-Farine
- szczypta soli
- 120 ml wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy)
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i dokładnie zmiksować, tak aby masa była gładka, bez grudek. w razie potrzeby dodać odrobinę wody. Odstawić na 5 minut.
Rozgrzać patelnię do smażenia naleśników z nieprzywierającą powłoką.
Smażyć cienkie naleśniki.
Składniki na farsz:
- 1 bakłażan
- 1 ząbek czosnku
- odrobina oregano
- sok z cytryny i oliwa (do skropienia bakłażana)
- 1 cebula szalotka
- 1 marchewka
- 2 garście jarmuży
- 3-4 łyżki ugotowanej ciecierzycy
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Piekarnik rozgrzać do 200*C.
Bakłażana pokroić w kostkę i wyłożyć na blachę z piekarnika wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Skropić go sokiem z cytryny, wycisnąć do niego czosnek, posolić, popieprzyć obficie posypać oregano, skropić łyżką oliwy.
Wszystko razem wymieszać na blasze i rozłożyć równomiernie.
Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut, wyjąć odstawić jak lekko przestygnie włożyć do miseczki i rozdrobnić za pomocą blendera ręcznego na pastę.
Smacznego!
Rozgrzać patelnię z oliwą, dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, dodać startą na grubych oczkach oskrobaną i umytą marchewkę, smażyć do miękkości. dodać umyty, osuszony i porwany na mniejsze kawałki jarmuż, smażyć razem przez chwilkę aż jarmuż zmięknie.
Na koniec dodać ugotowaną wcześniej ciecierzycę i przygotowaną pastę z bakłażana. Dokładnie wymieszać i można robić naleśniki :)
Farsz nakładamy na połowę naleśnika i nakrywamy drugą połową.
I kolejny, i kolejny.
Podawać od razu, jeszcze ciepłe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz