czwartek, 14 stycznia 2016

Chleb żytnio-pszenny




Bardzo przyjemny chleb, z przewagą mąki żytniej.
Miękki i wilgotny, długo utrzymuje świeżość.
Jeśli tylko lubicie chleby razowe ten jest godny polecenia.

W przygotowaniu także nie sprawia trudności, można go wyrobić zarówno mikserem jak i w maszynie do chleba. Ciasto na chleb jest luźne zatem polecam wypiek w formie.

U nas smakował najlepiej z dopiero co otwartą konfiturą gruszkową z imbirem
Duet idealny!



Składniki na 1 niewielki bochenek:
  • 270 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 135 g mąki żytniej razowej
  • 180 g mąki pszennej chlebowej 
  • 200 g letniej wody
  • 1 g suchych drożdży lub 2 g świeżych
  • 9 g soli

Wszystkie składniki wyrobić ze sobą bardzo dokładnie, przykryć ściereczką i zostawić na 45 minut do wyrośnięcia. Następnie przemieszać łyżką i pozostawić na kolejne 45 minut do wyrastania.
Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej (mąką/płatkami owsianymi) formy o wymiarach 23 x 13 cm, przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 1,5-2h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Piekarnik rozgrzać do temperatury 250*C, chleb pieczemy z parą i jeśli nie mamy do tego specjalnego piekarnika wystarczy wstawić do piekarnika naczynie żaroodporne z wrzącą wodą.
Piec w tej temperaturze 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 220*C i piec kolejne 30 minut.

Wyjąć i ostudzić na kratce.

P.S.
Jeśli chcecie chleb przygotować za pomocą maszyny do wystarczy wrzucić do maszyny wszystkie składniki w kolejności: woda, sól, zakwas, mąki, drożdże i nastawić program do wyrabiaia i wyrastania ciasta drożdżowego (u mnie 1h 15 min). Po tym czasie chleb przełożyć do formy i dalej postępować jak powyżej.


SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz