sobota, 9 stycznia 2016

Ciasto 3 Bit



Propozycja ciasta, które smakiem przypomina ponoć batonik 3Bit (osobiście trudno mi to powiedzieć bo w życiu go nie jadłam, więc nie wiem jak smakuje), ale ciasto w smaku pierwsza klasa, to fakt!

Ciasto bardzo proste i szybkie w wykonaniu, warto je wykonać bo z moich obserwacji cieszyło się powodzeniem zarówno mniejszych jak i większych gości:)

A z czego to ciasto się składa?

Na spodzie najzwyklejsze herbatniki, na nim masa kajmakowa i kolejna warstwa herbatników. Na nich warstwa własnoręcznie zrobionego budyniu (mniaaam), kolejne herbatniki, bita śmietana i starta czekolada!

Przez masę kajmakową mało dałam cukru do budyniu i wcale do bitej śmietany, ciasto jak dla mnie było idealne i nawet mój dziadek (cukrzyk od lat), który bardzo jest wyczulony jeśli coś jest za słodkie powiedział że PYCHA!

Polecam Wam serdecznie to ciasto na mniejsze i większe okazje!
Najlepiej wykonać je dzień wcześniej aby herbatniki miały szansę nasiąknąć kolejnymi warstwami :)


Składniki:
  • 2 duże opakowania herbatników petit beur (każde po 200g, zużyłam 1,5 paczki)
  • 1 puszka masy kajmakowej (używam tej z Gostynina, 510g)
Prostokątną formę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia (pozwoli to na lepsze krojenie i wyciąganie ciasta z formy).
Dno wyłożyć warstwą herbatników układając je jede obok drugiego.

Masę kajmakową z puszki włożyć do rondelka i podgrzać przez chwilkę aby zrobiła się nieco rzadsza.
Od razu masę wyłożyć na poukładane herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić. Przygotować budyń.

Składniki na budyń:
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 125 g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
2 szklanki mleka wlać do garnka. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż i nożykiem zebrać wszystkie ziarenka, wrzucić je do mleka. Pozostałą laskę można dodać do mleka na czas gotowania lub dołożyć do naszego ekstraktu waniliowego.
Do garnka dodać cukier i masło, całość zagotować.

W miseczce zmiksowć 1 szklankę mleka z mąkami i jajkami.
Z gotującego się mleka usunąć laskę waninilii jeśli dodawaliśmy i wlać masę z miseczki. Teraz należy nieco zmniejszyć ogień i gotować około 2 minut cały czas mieszając (aby nie powstały grudki) do czasu aż masa zgęstnieje.
Gorący budyń od razu przelać do formy na warstwę herbatników, na budyń ułożyć kolejną warstwę herbatników. Blachę owinąć folią aluminiową lub spożywczą i odstawić do ostudzenia a następnie włożyć do lodówki do porządnego schłodzenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

Dodatkowo:
  • 500 ml śmietany kremówki 36% (używam tej z piątnicy, nigdy mnie nie zawiodła)
  • 50 g startej czekolady (użyłam pół na pół mlecznej i gorzkiej)

W dniu podania ubić śmietanę na sztywno, wyłożyć na warstwę herbatników, wyrównać a całość posypać startą czekoladą.

Kroić w kostkę i podawać, przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz