wtorek, 15 grudnia 2015

Jak ugotować ciecierzycę?



Ciecierzyca coraz częściej gości u nas w domu.
Jest bogata w białko i idealnie uzupełnia moją dietę, a smakuje wybornie, zarówno z warzywami, curry (jest przecudne, spróbujcie koniecznie) czy jako hummus!
Zakupiłam z tego powodu nawet duuużą paczkę.
Gotuje zazwyczaj 1 szklankę, wkładam do pudełeczka i do lodówki i zjadamy w przeciągu kilku dni.
Ważne! Nie wylewaj wody po gotowaniu ciecierzycy tylko dodaj do dania!
A ja odkąd pierwszy raz ugotowałam sama ciecierzycę już chyba nigdy więcej nie kupię tej w puszce!


Składniki:
  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 3 szklanki wody
  • szczypta soli
Wieczór wcześniej ciecierzycę opłukać na sitku, wrzucić do garnuszka, zalać wodą i zostawić do namoczenia na noc.

Następnego dnia ciecierzycę zagotować, w tej samej wodzie co się moczyła przez noc, ze szczyptą soli. Następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować do miękkości - trwa to około 1-1,5h.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz