czwartek, 16 lutego 2017

Tricolor chałka z matcha



Ta chałka, a może bardziej drożdżówka, powstała z dwóch powodów.
Zakupiłam herbatę matcha specjalnie do limonkowego sernika z matcha, a więc kolejnego dnia pomyślałam że może coś jeszcze....
No i na takie wypieki mam zawsze chętnego... 
Jak już zapewne część Was zgadła - chałeczka pojechała do mojego taty :)
....aby umilić mu czas jaki ostatnio poświęca na szykowanie mi pomarańczowej skórki kandyzowanej :)
On jest w tym mistrzem, każdy jeden kawałek jest idealnie drobno, pokrojony....
Potem umila nam moje wypieki, ostatnio na przykład używałam jej do Gibassier - swoją drogą przepyszne!
Wracając do przepisu z posta, chałka piękna w swojej postaci, za każdą kromką obiera inny wygląd, kroi i je się ją z przyjemnością:)
A smakowo bardzo ciekawa - przeplatające się smaki.
Zachęci nie jedną osobę po sięgnięcie i spróbowanie!

Niestety w wykonaniu nie jest szybka, każdy kolor wymaga oddzielnego wyrabiania i wyrastania, co zabiera trochę czasu i naszego zaangażowania.


Składniki na ciasto jasne:

  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 40 g drobnego cukru
  • 120 ml mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • 4 g suchych drożdży lub 8 g świeżych

Ze świeżych drożdży w pierwszej kolejności robimy rozczyn, wykorzystując składniki podane powyżej.

Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami jeśli ich używamy, jeśli nie dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto, najlepiej za pomocą miksera z końcówką haka do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (trwa to około 15 minut). Po tym czasie z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 (ciasto musi podwoić swoją objętość).

Składniki na ciasto zielone:

  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 40 g drobnego cukru
  • 130 ml mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • 4 g suchych drożdży lub 8 g świeżych
  • 1 łyżka herbaty matcha w proszku

W pierwszej kolejności herbatę matcha rozpuszczamy w mleku, a następnie wykonujemy ciasto tak samo jak ciasto "jasne"


Składniki na ciasto brązowe:

  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 40 g drobnego cukru
  • 130 ml mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • 4 g suchych drożdży lub 8 g świeżych
  • 1 łyżka kakao

W pierwszej kolejności kakao rozpuszczamy w mleku, a następnie wykonujemy ciasto tak samo jak ciasto "jasne".


Po wyrośnięciu wszystkich kolorów, każdy osobno szybko wyrabiamy (tak dwa razy tylko) i formujemy z nich wałki, każdy o długości około 60 cm.

Następnie zaplatamy warkocz, a końce podkładamy pod spód. 

Formę keksówkę długości 30 cm i szerokości 10 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Warkocz przekładamy do formy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. 

W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 170*C (termoobieg).
Wyrośnięte ciasto smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 35-40 minut do zezłocenia.

Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i chwilę studzimy w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce!

Smacznego!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz