poniedziałek, 13 lutego 2017

Śmietankowo-maślane serca



Obiecane na FB, że pokażą się ASAP, zatem ledwo żywa, ale piszę...
W końcu Walentynki wkrótce, a jak widać są idealne na ten dzień...
Ciasteczka są przepyszne śmietankowo-maślane, ciasto bez dodatku cukru zatem cukrowa posypka jest obowiązkowa!
...ona także powoduje, że wyglądają uroczo, zarówno w wersji klasycznej z cukrem białym kryształem jak i w wersji mocno kolorowej - nareszcie znalazłam zastosowanie do kolorowego cukru jaki jakiś czas temu kupiłam :)

Ciasteczka szykuje się ekspresowo.
Mi pasuje jeszcze ich struktura, są takie niby francuskie :)

Bardzo smaczne!
A co najważniejsze jest duże prawdopodobieństwo że wszystkie składniki na nie znajdziecie w swojej lodówce :)
Oczywiście kształt ciasteczek jest dowolny :)


Składniki na około 60 ciasteczek:
  • 250 g schłodzonego masła
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek śmietany 18%
Dodatkowo:
  • 1 białko do posmarowania
  • cukier kryształ do posypania
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175*C.

Składniki na ciasto szybko zagnieść (można też do wsparcia użyć malaksera), następnie rozwałkować (można lekko podsypywać mąką) na ciasto grubości około 5 mm i wycinać ciasteczka, które od razu przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasteczka smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy obficie cukrem.

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15-18 minut do złotego koloru.
Wyjąć i ostudzić na kratce :)

Miłego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz